Каталонското правителство отказва да предаде контрола над местните полицейски сили на централната власт в Испания

Каталонското правителство отказва да предаде контрола над местните полицейски сили на централната власт в Испания.

hqdefaultРегионалният министър на вътрешните работи Хоаким Форн съобщи, че подобна мярка би означавала Мадрид да изпраща директни заповеди на  полицията, която е критикувана, че не действа достатъчно настоятелно за осуетяване на референдума за независимост на най-богатата испанска провинция, планиран за 1 октомври.

„Ние отхвърляме опита на държавата да се меси в работата на полицията в Каталония”, категоричен е Форн.

Междувременно няколкостотин студенти окупираха сградата на университета в Барселона, протестирайки срещу усилията на испанското правителство да спре референдума.

„Показваме, че като студенти имаме важна роля и че засега отстояваме позицията си”, каза за каталонската обществена телевизия техният говорител Хорхе Вивес.

Испанският Конституционен съд постанови да се спре планирания за 1 октомври референдум, докато се прецени законността му.

Премиерът на страната Марио Рахой пък прикани сепаратистите в Каталония да признаят, че референдумът за независимост „не може да се състои” заради мерките на правителството срещу организирането на гласуването.

Той направи това пред членове на управляващата консервативна партия на конгрес в Палма де Майорка.

Рахой каза, че ще е по-демократично и по-отговорно привържениците на независимостта да признаят, че гласуване не може да има и че е право на държавата да спре този референдум.

Тази седмица Мадрид започна голяма полицейска операция срещу агитацията за референдума в Каталония.

Срещу 24-ма организатори на вота бяха издадени присъди от Конституционния съд да плащат глоби между 6 хиляди и 12 хиляди евро на ден „докато се съобразят с решенията на правосъдието”.

Преди това проучванията показваха, че е много малко вероятно референдумът за независимост да успее, най-вече заради страховете на гражданите на Каталония от икономически проблеми след евентуално отделяне от Испания.

Но безкомпромисните действия на правителството на Рахой и най-вече арестите и присъдите срещу поддръжниците на допитването са на път да доведат до обрат в общественото мнение.

Сега въпросът е докъде са готови да стигнат двете страни в конфликта. Испания преживява една кървава гражданска война през първата половина на XX век. Въпреки че са останали малко живи свидетели на тогавашните събития, споменът за конфликта все още е силен в общественото съзнание и вероятно е най-голямата спирачка пред стигането до крайности, както от властите в Мадрид, така и от сепаратистите в Каталония.

Вести

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>