Кастельон – Тържества, конкурси, Коледен базар и последни мероприятия – Асоциация на българите за интеграция и развитие „Хан Аспарух”

1507895_575668385847248_634524249_nДекември е месец изпълнен с празници и събития. Макар и далеч от Родината българите празнуваме и тачим нашите традиции и култура.

На 14 декември членовете на Асоциация на българите за интеграция и развитие „Хан Аспарух” в Кастельон участваха в традиционния коледен базар организиран от Кметство Кастельон. Жените от асоциацията приготвиха ръчно изработени украшения за коледните елхи, венци с коледни мотиви, ангелчета, чорапчета за празника, снежни човечета и картички. Като деца се радвахме на вълшебството на Коледното чудо, което ни беше обзело и ни накара да си спомним детството и трепета да живеем, като в приказките.
Учениците от ПБНУ ”Васил Априлов” също се включиха в изработката на изделия за базара. Средствата от продажбите са предназначени за децата от ПБНУ ”Васил Априлов”. Той се организира за втора поредна година от Кметство Кастельон и Агенция АМИКС към същото. В него участваха множество асоциации от Кастельон сред, които е и нашата асоциация. Тази година участници бяха Асоциация ”Медиа Мунди ”, Фондация „Пунджап”, Асоциация ”Физиокултура”, Асоциация на латиноамериканците в Кастельон, ”Илеаши” и мн. други.
Базарът беше открит и посетен от кмета на града г-н Алфонсо Батайер и г-жа Кармен Керол, съветник по социалната политика към кметство Кастельон. Площад „Санта Клара” в центъра на града през целият ден беше изпълнен с настроение, цветове, музика, танци и хора.
На 19 декември за втора поредна година ще се включим в хорнадата на Официалното училище на езиците в града. На нея ще представим България и българските традиции за да може участниците да се запознаят с тях. За втора поредна година Асоциация на българите за интеграция и развитие „Хан Аспарух” участва в това мероприятие.
Събитието, което деца и възрастни с нетърпение очакват е тържеството на учениците от ПБНУ ”Васил Априлов”. То ще е изпълнено с песнички подготвени с музикалният ни педагог г-жа Виолета Таскова, стихчета и коледари подготвени с г-жа Петя Петрова, танци с хореографката ни г-жа Наталия Петрова.
Трепетното очакване е заради посещението на добрия старец Дядо Коледа. Доли ще ни донесе изненади? Какви ли ще са те? Послушни ли сме били през изминалата година?
По инициатива на жени от асоциацията организирани от г-жа Христина Димитрова председател на родителският ни комитет ще почерпим децата с вкусни лакомства изработени с много любов от Симона Филаче, Светла Костова, Мирослава Полетинска, Петя Петрова.
Не сме забравили и за обичая да посрещнем гостите си с хляб, сол и мед, които Н. Петкова ще ни подготви, а за коледарчетата Соня ни е подсигурила вкусни гевречета.
По традиция подготвяме календари за 2014г., а също така ще раздадем и дипломите и грамотите, които децата от ПБНУ „ Васил Априлов” спечелиха от участието си на конкурса ”Аз съм българче” в Прага, Чехия и от конкурса ”Прехвръкна птичка” на държавна агенция на българите в чужбина.
Ще Ви разкажем за това как е протекло тържеството ни при следващите ни включвания от Кастельон. Остават броени дни до тогава.
В тържествата ще се включат с прекрасни български танци и Група „Пъстра китка” с ръководител Татяна Димитрова, които по традиция вдигат всички на крак и в залата се извива кръшно и сърцато българско хоро.
За да е по-интегриращо празнуването ни тази година по инициатива на Наталия Петкова създадохме албум в Интернет пространството – Фейсбук в който всеки, който желае може да сподели с нас коледната си украса, нагиздената си елха и да отвори вратите на дома си за приятели и познати.
Събитието с което ще завършим цикъла от коледни събития е първия конкурс за детска рисунка посветена на Коледа обявен от Асоциация на бългърите за интеграция и развитие „Хан Аспарух” и ПБНУ ”Васил Априлов”.
Получихме прекрасни рисунки от България – Хасково, Смолян, Бургас, Ямбол и от Испания – от българските училища в Аликанте, Валенсия, Торент, Алзира, Леганес, Алкала де Линарес. Също пристигнаха творби и от Брюксел. От рисунките лъха много радост и коледно настроение.
Наградите ще бъдат обявени на 20 декември 2013г. С рисунките в Кастельон ще бъде подредена изложба за да запознаем гражданите с българската традиция и култура и с таланта на българските деца. /Асоциация на българите за интеграция и развитие „Хан Аспарух”, Кастельон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>