Кастельон – Коледно тържество, хорнада и резултати от конкурса за най-добра рисунка – ПБНУ ”Васил Априлов”

1528529_579732188774201_794210699_nНа 19 декември aсоциацията ни участва в хорнада организирана от Официалното училище по езиците в Кастельон, от Факултетът по испански и арабски език.

В хорнадата участваха студенти от училището, преподаватели, гости и членове на aсоциацията на българите за интеграция и развитие ”Хан Аспарух” сред, които и онези, които посещават училището за да изучават различните нива на испански език.

За участието ни в хорнадата бяхме подготвили представяне на България-културата ни и традициите, исторически факти, културни кодове…

Представители на Англия и Украйна представиха информация за това как празнуват Коледа в своите страни и пяха коледни песнички.

С традиционен танц студенти от факултета по арабски език поздравиха студентите които посещават факултета и гостите, а жени от асоциацията ни представиха българско хоро заедно с момичетата от група “Пъстра китка”. Заедно всички танцувахме и беше весело!

Хорнадата продължи с дегустация на вкусни храни – солени и сладки. Познати и непознати вкусове изненадaха гостите.

България предложи баница, приготвена от Христина Димитрова, сладка баница с ябълки на Светломира Костова, сладкиш на Мариела и Таня Владови и пълнени яйца на Татяна Димитрова. Невъзможно беше да се опита от всичко защото имаше изобилие на храни и вкусотии.

Приветстваме инициативата да се използва богатството и разнообразието на студенти от различни култури и националности за провеждането на културни събития на, които да се представи богатството на традициите и културата.

Важно е и създаването на пространства в, които да участват представители на различни култури с цел взаимното си опознаване и сближаване.

Седмицата беше изпълнена с множество събития. На 21 декември проведохме коледното ни тържество в ПБНУ ”Васил Априлов”. То беше очаквано с нетърпение от учениците, родителите и гостите на празника.

Учениците ни подготвяха празника под ръководството на г-жа Петя Петрова, Наталия Петкова и Виолета Таскова с трепет и нетърпение.

Децата рецитираха стихчета посветени на Дядо Коледа и празника, пяха песни сред които ”Замъчи се божа майка”, ”Тиха нощ”, ”Весел дядо” и др.

Зарадвахме родителите и гостите с бъгарски народни ритми и съвременен танц изигран с много настроение и желание от учениците от групата по хореография към училището.

Родителите и гостите се радваха от сърце на настроението и българщината, която излъчваха дечицата. Коледната магия зарази всички.

Коледарчетата поздравиха присъствуващите гости с наричания и бяха дарени, както е обичаят с гевречета, плодове и сладки..

Най-очакваият момент беше посещението на Дядо Коледа. Неописуемо е вълнението и трепета, които се носеха в пространството. Духът на Коледа беше сред нас създаден от децата. Те ни върнаха във времето на детството и детските спомени, припомнихме си чувството и трепета с който изживявахме коледно новогодишните дни.

Подаръци имаше за всички-за учениците, за гостенчетата ни и за всички, които вярваха в чудото наречено Коледа.

Дори и най-малките дечица рецитираха стихчета на добрият старец с много чувство и трепет.

Част от подаръците бяха и дипломите и грамотите от В конкурс „Аз съм българче” – Прага, Чехия и от Държавната агенция на българите в чужбина за конкурса „Прехвръкна птичка”.

Всички се радвахме на успехът на един от най-малкият ни ученик Калоян Тодоров Полетински. На конкурса „Аз съм българче” в Прага, Чехия Калоян беше удостоен със специалната награда.

И тази година, както вече е традиция подарихме на децата и родителите им календари със снимката на всяко дете.

Подготвили бяхме и томбола средствата от която са за учениците от ПБНУ ”Васил Априлов” в Кастельон заедно със средствата събрани от участието в коледният базар.

Както вече е традиция тържеството завърши с участие на група „Пъстра китка”, към aсоциация на българите за интеграция и развитие ”Хан Аспарух” с ръководител Татяна Димитрова.

Коледната магия беше възможна да се случи благодарение на работата и участието, на желанието на всички нас.

Майките и жените от асоциацията бяха приготвили вкусни лакомства за децата, които след тържеството всички малчугани опитаха.

Искаме да използуваме и случая за да благодарим на всички участници в конкурса за рисунка преминал под мотото на българската народна песен ”Замъчи се божа майка от Игнажден до Коледа…”

В конкурса участваха творби от:

• България
ИОУ ”Отец Паисий”, Русе
ЦДГ ”Биляна” от Ямбол
СИП по Изобразително изкуство от СОУ ”Цанко Ценковски” от Полски Тръмбеш
Компютърен клуб „Вале” от Хасково
ОУ ”Найден Геров”, Бургас
ЦДГ ”Делфин”, гр. Бургас
ЦДГ ”Буратино”, Шумен
ЦДГ № 7 „Пролет”, Добрич

• Испания
БНУ ”Христо Ботев”, Торент, Валенсия
Валенсия – Асоциация ”Бялата лястовица”, БНУ ”Родолюбие”
Мадрид – Асоциация ”Тангра”
Тореано
Асоциация на българите „Прогрес”, Аликанте БНУ ”Васил Левски”
БНУ „Св. Св. Константин и Елена”, Ел Реал, Мурсия
БНУ ”Елин Пелин”, Парла, Мадрид
БНУ ”Христо Ботев”, Леганес, Мадрид
БНУ ”Христо Ботев”, Алкала де Енарес, Мадрид
БНУ ”Христо Ботев”, Алзира, Мадрид

Творбите бяха оценени от компетентно жури в състав учители от ПБНУ ”Васил Априлов”, Красимира Иванова Велева – художник и в присъствието на ученици от училището ни.

Получихме над сто рисунки. Kлаcaцията е следната:

• Поощрителни награди за участие:
Калоян Полетински-3 год. ПБНУ ”Васил Априлов”, Кастельон, Испания
Габриел Атанасов -3 год. ПБНУ ”Васил Априлов”, Кастельон, Испания
Заради желанието и участието въпреки, че възрастта на същите не е предвидена в условията на конкурса.

• Възрастова група 5-7 г.
1 място-Поля Миленова Елкова 6г. Гр. Ямбол – ЦДГ ”Биляна”
2 място-Стефани Николова Николова 5г. – Шумен
3 място-Хаял Юмит Рахми 6г. – Добрич

• Възрастова група 8-10 г.
1 място-Димитринка Георгиева Николова 10 г. гр. Полски Тръмбеш
2 място-Денис Петров Пеев 10 г. гр. Полски Тръмбеш
3 място- Мария Христова 10 г. гр. Полски Тръмбеш

• Възрастова група 11-14 г.
1 място-Преслав Димитров 11 г. Русе – “Отец Паисий”
2 място-Иван Иванов Богоев 11 г. Компютърна школа ”Вале” Хасково
3 място Чериса Методиева Иванова 11 г. ПБНУ ”Васил Априлов”, Кастельон

• Поощрителни награди
Виктория Маринова Колева 9г. БНУ ”Христо Ботев”
Вяра Дамянова Казакова 10г. Компютърна школа ”Вале”, Хасково
Александра Димчева Димова 10г. Компютърна школа ”Вале”, Хасково
Георги Томов Георгиев 10г. Компютърна школа ”Вале”, Хасково

• Възрастова група 15-19 год.
1 място-Александрина Павлова Венкова 18г.
ПБНУ ”Васил Априлов”, Кастельон, Испания

Най-много участници имаше във възрастовите групи от 5 до 7 год. и от 8 до 10 год. От рисунките на децата лъхаше много настроение и се надяваме, че, както децата участници така и техните учители са прекарали весели мигове при подготовката и осъществяването на рисунките. Дано поне мъничко сме допринесли за внасяне на коледна радост и настроение!

“Хубавите неща се случват на тези, които вярват…
По-хубавите се случват на онези, които са търпеливи…
А най-хубавите неща се случват на тези, които не се отказват!!!”
Антон Чехов

С рисунките в Кастельон ще бъде подредена изложба. За организацията на същата ни съдейства Кметство Кастельон, което предоставя безвъзмездно залата и Агенциа АМИКС, към същото.

Изложбата ще бъде открита през първата седмица на януари, защото тогава е времето в което децата в Испания получават подаръците си от тримата царе от Ориента Мелчор, Гаспар и Балтазар и след този ден се връщат на училище след зимната ваканця.

По този начин ще могат да се запознаят с рисунките на българските деца с таланта им и нашите традиции.

ЙОРДАНКА ДАНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>