КАСТЕЙОН – ПБНУ “ВАСИЛ АПРИЛОВ” – ОКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2013/2014 Г.

mail.google.comНа 5 октомври в ПБНУ “Васил Априлов”, Кастейон празнувахме двоен празник – тържественото откриване на учебната 2013/2014 г. и Денят на учителите.

За трети пореден път училището ни отвори врати за българските деца в Кастейон и провинция. И тази година благодарение на отзивчивостта  на Кметство Кастейон ще използуваме прекрасната база на Културен център “Урбан”.

Както повелява традицията посрещнахме учениците с първото училищно звънче, венец от пъстри цветя, хляб и сол и лиснахме пред тях менче с вода за да е спорна годината!

След тържественото посрещане ученици, родители и гости продължихме тържеството в актовата зала на центъра.

От името на родителите тържествено слово изнесе Христинка Димитрова  – председател на родителският комитет, която пожела на всички успешна учебна година.

Дейвид Методиев и Александрина Венкова, ученици от  училището ни поздравиха родителите и гостите на тържеството.

От името на учителите Й. Данова се обърна, към всички с чиято помощ и подкрепа превърнахме мечтите си в реалност, която се стремим да запазим и превърнем в традиция.

Клип на базата на снимки от изминалата учебна 2012/2013  година запозна гостите на тържеството с работата на учениците, екипа и родителите на ПБНУ “Васил Априлов”, Кастейон.

Нашите малки, големи и още по-големи момичета и момчета зарадваха всички с програма изпъстрена със стихчета и песни. Приглася им цялата зала и много ги аплодираха.

Лорис Катоци – ученик от училището ни и музикалният ни педагог Виолета Таскова поздравиха всички с прекрасно изпълнение на флейта и пиано.

Тук е мястото да благодарим и похвалим група ”Пъстра китка”, към асоциация на българите за интеграция и развитие ”Хан Аспарух” с ръководител Татяна Димитрова за прекрасното изпълнение, което вдигна всички на крака и се изви едно огромно българско кръшно хоро. Личният пример е заразителен за децата на ПБНУ ”Васил Априлов”.

Празникът не приключи тук. След тържественото откриване всички отидохме на почерпка. Най-радостни от това разбира се бяха децата, които после  играха на воля.

На добър час на всички ученици, учители и родители, на Вас приятели и съмишленици за да съхраним, опазим и предадем искрицата на българщината на децата ни и да я покажем на испанските ни приятели!

В същият ден от 17.00 ч. проведохме информационна лекция за българската общност в Кастейон и провинция на тема ”Нашите права и задължения” в Испания.

Адвокат Хулио Естрада Родригес, който ни запозна с информацията е член на адвокатските колегии в Кастейон и Тарагона с повече от 20 год. стаж, специалист по наказателно гражданско и семейно право, административни и трудово правни отношения.

Г-н Естрада ни поднесе информацията на прекрасен български език за което сме му признателни.

Радващо е да можем при необходимост за бъдем консултирани на родният ни език, коета прави много по разбираема и удобна административната услуга или правната консултация от която може да се нуждаем.

Подготвяме се за участие в Интеркултуралната седмица организирана от кметство Кастейон. Тя ще се състои между 21 и 27 октомври и ще бъде изпъстрена и изпълнена със събития и мероприятия, с които допълнително ще Ви запознаем. /Йорданка Данова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>