Кастейон – Октомврийски мероприятия на бг. асоциация “Хан Аспарух”

535918_752437138170371_5837300808971576492_nОктомври за нас беше изпълнен с много събития и участия. Участвахме в Седмицата на културите на Кметство Кастейон. Посетихме концерт на В. Василев, а последните ни изяви са участието в празник за децата организиран от Кметство Кастейон и празнуването на 1 ноември- денят на народните будители в училището ни.

Празникът за децата беше на 31 октомври на един от най- централните и емблематични площади в град Кастейон – Уертос Угерос. Площадът беше изпълнен с хора- деца и възрастни. Празникът започна след обяд и продължи да късна вечер.

Имаше много забавления за малки и големи- музика и танци, клоуни, глобофлекция, забавни игри, надуваеми замъци, а асоциациите, които участваха предлагаха различни занимания- рисунки на личицата на малчуганите, рисунки по ръцете на малки и големи типични за арабската култура, рейки, опознавателни игри за света и много други. Настроението на всички беше чудесно!

Участието на нашата асоциация беше многолюдно. Не можехме на моменти да смогнем на  прииждащите деца и възрастни, макар че бяхме  доста- Наталия Петкова, Христина Димитрова, Светломира Костова, Таня и Валентин Владови, Нели, Таня, Маре, Искра, Мария и надявам се да не съм пропуснал някои. Деца от българското училище също бяха с нас и се забавляваха от сърце и душа.

Борислав Борисов отново беше с нас. За вече седмичният му престой в Кастейон това беше второто му участие в мероприятие на асоциацията.

Ние предложихме на децата рисунки и маски. Освен с рисунките и маските децата си тръгваха с имената си написани на български и с българската азбука.

Разпитваха ни за България, къде се намира страната ни…Беше смесица от настроения, глъч, позитивна енергия и всеобщо веселие.

Организацията на Кметство Кастейон и агенция АМИКС, към същото беше перфектна. Празникът беше посетен и от кмета на град Кастейон г-н Алфонсо Батайер и съветничката по социална политика г-жа Кармен Керол.

Късно вечерта бяхме доста изморени, но доволни от контакта с енергичните и емоционални малчугани. Празникът се организира за първа година, но се надяваме да се превърне в традиция.

Почти без да успеем да си поемем дъх и още не отминали емоциите на детският празник в съботният ден отпразнувахме денят на народните будители.

Преди тържеството Борислав Борисов запозна децата с информация за народните будители и часът се превърна в един забавен разговор с много въпроси и размяна на информация. Говориха и за съвременните будители- съществуват ли, кои са те, значението на тяхното дело. В знак на благодарност дарихме нашият гост с грамота тъй като връзката ни с него идва от години.

Господин Борисов проявява огромен интерес към работата на учениците, училището и асоциацията ни. Беше организирал акция за събиране на предмети и елементи от национални носии заедно с Наталия и Георги Петкови, които изпрати за нас в Испания. Не очаквахме,  че един ден ще се видим в Испания, но ето че и това се случи.

На тържеството присъствуваха родители и българи от асоциацията ни. Учениците бяха подготвили стихчета, песни и информация за празника под ръководството на Госпожите-Таскова, Данова, Петрова и Петкова. Изгледахме и кратък филм посветен на празника.

Предстои ни участие в Хорнада за мултикултуралидад и мултилингвистика в Университет Хайме Първи  в Кастейон, където Й. Данова ще представи България.

Хорнадата ще е през целият месец ноември и в нея в различни мероприятия, лекции, кръгли маси и участия ще се представят множество култури и аспекти на темата, интересни опити и проекти.

 10635954_752437954836956_7708254541984798350_n

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>