Кастейон – Асоциация на българите “Хан Аспарух” – Последни мероприятия

374503_561328177281269_624620937_nВ събота – 16 ноември с учениците, родителите и учителите от ПБНУ ”Васил Априлов”, към Асоциация на българите за интеграция и развитие „Хан Аспарух” в  Кастейон посетихме театралният спектакъл  „Средновековна магия”  в зала Зона 3.

Ребеко Худ и Госпожица Гресиян представиха пред публиката интересни номера с фокуси, като левитация, магическа кутия, перца, които сменят изненадващо цвета си и други изненадващи номера.

Най-интересното за децата беше, че участваха в представлението с отговори на зададени от актьорите въпроси, участие в действието  и идеи. Не на всяко представление може да се чувстваш част от процеса на творците и да не си пасивен зрител, а участник и творец.

Всички бяхa изненадани от българската народна музика включена в представлението за, която актьорите и създателите на спектакъла обясниха, че е прекрасна, че звучи като магия. Близостта със сцената също караше децата и родителите да се потопят в магията на спектакъла. За нас освен културното мероприятие е важна организацията на колективни мероприятия в които родители, учители и деца да са участници и  си поставят общи цели за да да общуват и бъдат едно.

Зона 3 предлага прекрасни условия за това, защото  е пространство в, което публиката от възрастни и деца има удоволствието да се наслади на представления за всички възрасти с много ритъм, музика, танци поднесени с  хумор, веселие с техники, които използуват палячовците и съвършените интерпретации на актьорите Серхио Чавес и Мариса Ибанес.

С деца, родители и членове на асоциацията се подготвяме за участие в Коледният базар, който ще се състои през декември и е организиран от Кметство Кастейон и Агенция “АМИКС”, към същото. По традиция средствата събрани от базара са за децата от ПБНУ ”Васил Априлов”. Изработваме различни новогодишни предмети, украшения, картички, календари и по този начин се потапяме в наближаващата Коледа. Учениците я изживяват, като вълшебство и за това благодарим на родители и членове на асоциацията, които правят това възможно с идеите си, работата, подкрепата и желанието им.

Благодарим на Наталия Петкова, Христина Димитрова, Светла Костова, Симона Филаче, Антоанета Върбанова, Татяна Димитрова, Бисерка Чаталбашева, Соня. Дори и гостите от България се включиха с помощ. Благодарим на Доро и Генчо Гочеви, които отделиха от времето си за посещение в Испания за да работят с нас.

Включихме се и с участие в инициативата „Ние четем заедно” на Българското училище в Лайден, Нидерландия и искаме да ги поздравим за същата.

Избрахме за колективен прочит през учебната година книгата ”Патиланци” на Ран Босилек с прочита на която учениците ни много се забавляват. Съботните дни по-традиция започват с писъмцата на Патилан. Минало е толкова време от написването на творбата и „създаването” на Патилан, а го чувстваме част от нас с мъдростта на детските му пакости и несгоди.

За да е магията по-вълшебна и за да я споделим с всички за първа година обявихме и конкурс за рисунки посветени на Коледа и Нова година. Условията за участие са достъпни за всички. Мото на конкурса е българската народна песен “Замъчи се Божа майка, коладе ле, от Игнажден до Коледа, коладе ле, да си роди сина божи, сина божи, Исуса Христа”.  Този конкурс е за онези, които обичат да рисуват! Техниките за изпълнение на творбите са по ваш избор.

Приятели, коледното настроение се увеличава, а Коледа е все по-близо. Затова Ви предлагаме още едно предложение за коледни забавления. Нека се опитаме да превъплатим в творбите си магията и колорита на българската традиция. Компетентно жури ще определи най-добрите в следните възрастови групи: І група – от 5 до 7 години; ІІ група – от 8 до 10 години; ІІІ група – от 11 до 14 години; ІV група – от 15 до 19 години;

На гърба на всяка рисунка се изписват: трите имена на участника, години, пълно наименование и адрес на училището, телефон за връзка или е-mail.  За всяка от възрастовите групи са предвидени награди –книги и грамоти. По едно I, II и III място за всяка група.

След приключване на конкурса рисунките остават собственост на Асоциацията на българите за интеграция и развитие ”Хан Аспарух”, която си запазва правото да ги използва в свои изяви и изложби, реклами и благотворителност.  С творбите на участниците ще бъде направена изложба в Кастейон за да запознаем гражданите с българските коледни-новогодишни традиции и с таланта на българските деца. Краен срок за изпращане на творбите: 10 декември 2013г. Резултатите ще бъдат обявени на 20 декември 2013г. Успех на всички участници!

1454870_561328307281256_487902463_n

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>