КАСТЕЙОН – АБИД ХАН АСПАРУХ – Участия и мероприятия през месец Октомври

10407165_351601085008557_8127483566284530967_n

На 21 октомври над 200 българи от Кастейон, Валенсия, Торент и Хатива посетихме концерта на В. Василев в града. Благодарим на българските асоциации: ”Бялата лястовица”, Балкан” и „Света София” за прекрасната съвместна работа и съдействие при организирането на концерта. С нас беше и госп. Росица Станимирова от Консулството на Република България във Валенсия. Традиция е да посещаваме концертите на нашият именит съгражданин и всяко негово идване в градът ни за нас е празник.

Залата в Университета в Кастейон беше препълнена с желаещи да се докоснат до гениалността на музиканта, а за нас освен удоволствието от музиката му беше и поводът да се гордеем, че В. Василев- познат на испанските граждани е българин. Контактът със зрителите беше много жив и активен. Имахме удоволствието да присъствуваме на един от най-добрите му концерти до момента. Публиката го дари с много овации и топлина.

По традиция участвахме в X Седмица на културите на кметство Кастейон и агенция АМИКС, към същото. Седмицата беше наситена с мероприятия и инициативи в училища, асоциации, паркове и публични пространства. Целта е да се покаже културата на множеството различни националности живеещи в града. Участват асоциации на имигранти, съседи, културни организации, държавни институции. Асоциацията ни участва на закриването на седмицата състояло се в квартал Свети Августин в Кастейон. В неделният следобед присъствуващите между които много деца се докоснаха до културите на различните народи чрез множеството мероприятия организирани за целта.

Чрез забавно дидактични игри като „Познай откъде съм” за най-малките се представиха множество от културите-познати и непознати. Използват се знанията, които малчуганите имат и, към тях се прибавиха нови. Под формата на игра и непосредствен контакт се работи и за разрушаването на стереотипи съществуващи и свързани с различните култури. Танцувахме много с различните групи взели участие в закриването, слушахме музика на живо. Всяка асоциация беше подготвила информация за страната си, за своите традиции и култура. Забавлявахме се и откривахме богатството и мъдростта на арабската, румънската, латино американските и др. традиции. Асоциацията ни беше подготвила представяне на България и част от нашата култура чрез писмеността. С любопитство дечицата разглеждаха книжките на български и разпитваха за непознатите буквени знаци.

Подарявахме им и българската азбука с транскрипция на испански за да могат да се запознаят с писмеността ни а те с радост откриваха сходства и разлики. На специално подготвени за целта шаблони изписвахме имената на посетителите, а интересът и желанието да имат изписано името си на български беше огромен. Искаха да имат този спомен в домовете си и да го поставят в рамка за да си спомнят за този ден и за срещата с българската култура.

Деца от ПБНУ ”В. Априлов” също бяха с нас и с гордост представяха България, писмеността ни и разказваха на присъствуващите за културата, историята и традициите ни. Благодарим за това на Гергана Георгиева, Виктор и Мария Катерина Костови. Гери дори беше с автентична българска носия и много от присъствуващите си правеха снимки с нея. Благодарим и на Наталия и Георги Петкови, на Светломира Костова, на Мариела и Пламен Владови и на Стефан Киряков.

Прекрасно изживяване беше и за нашият гост от България Борислав Борисов, който пристигна броени часове преди това от Родината ни. България го изпрати със снегът на тетевенският балкан, а Испания го посрещна с все още летните си температури. Езикът не беше граница и пречка за участието му.  Той сподели, че мероприятието му е харесало много, докосването да различните култури го е обогатило и трогнало.

Интересен е факта, че имаше представители на Мароко и те ни запознаха със сватбените традиции на страната си и имахме възможността да се облечем в пищните им сватбени рокли.

Ценното на този ден е, че както казва Ачотеги макар и за малко си сложихме обувките на другият и походихме с тях за да опознаем, да сме съпричастни, да преживеем и се докоснем до различни традиции.

За да уважаваш другият трябва да го познаваш, а каква по-добра възможност да споделим и съберем различни части на света и да им се насладим заедно.

За да опознаеш другият не винаги трябва да пътуваш-достатъчно е да си наблюдателен, да имаш желание за общуване и любопитство.

На 31 ноември ни предстои участие в организираният детски празник от Кметство Кастейон на един от централните площади в града. Очакват се много посетители – деца и възрастни. Забавления няма да липсват-надуваеми замъци, музика, танци, клоуни, различни занимания предложени от над 15 асоциации и организации, които ще участват.

Децата ни, а и ние очакваме с нетърпение този празник за който ще Ви разкажем в някои от следващите ни предавания.

Предстои ни и представяне в Университет Хайме Първи в Кастейон на България за което бяхме поканени.

Децата от ПБНУ ”В. Априлов” вече се адаптираха към учебните занятия в съботните дни и с радост идват на училище. Подготвяме с тях тържество за 1 ноември – денят на народните будители на което ще присъствуват родителите и желаещите да бъдат с нас българи.

Вече е традиция в училището ни да отбелязваме този светъл празник и да почитаме делото на всички славни българи от нашето минало и настояще.

АБИД ХАН АСПАРУХ
КАСТЕЙОН ИСПАНИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>