Карлес Пучдемон – човекът, който се готви да отцепи Каталуния

0000352628-article2Тази мисия му бе поверена почти случайно, но той преследва целта с решимост и воля. Глух за предупрежденията от Мадрид, каталунският премиер Карлес Пучдемон се готви да свика референдум с надеждата да осъществи младежката си мечта за независима Каталуния.

“Остават 25 дни (до референдума) и в тези 25 дни от него няма да ударим спирачки”, предупреди той във вторник с оглед на евентуални репресии от испанското правосъдие и централното правителство на Мариано Рахой, които се обявиха против вота, насрочен за 1 октомври.

Съдбата на 54-годишния журналист, син на скромно семейство сладкари, в миг се промени през януари 2016 г., когато бе поканен в последния момент да оглави пъстра коалиция от сепаратисти, решени да открехнат за богатия регион с население от 7,5 милиона души “вратите към независимостта”.

Почти неизвестен допреди две години, този мъж с бухнала черна коса днес вече е най-големият враг на консервативното правителство в Мадрид, пише Франс прес.

Отцепник открай време

Карлес Пучдемон мечтае за независима Каталуния още от детските си години, прекарани в родното село Амер с 2200 жители, недалеч от градчето Херона, където после кметува от 2011 до 2016 г.

И никога не крие тези възгледи, дори когато не са на почит нито в региона, нито в дясната партия “Демократична конвергенция на Каталуния”, в която се включва през 1980 г., докато тя преговаря с Мадрид за по-голяма автономия на областта.

“Мнозина в Каталуния станаха отцепници, защото развиха алергия към политиката на Мадрид. Но не и той”, обяснява писателят Антони Пучверд.

“Неговите убеждения са изцяло в унисон с общата му космополитна нагласа”, уверява Пучверд, описвайки своя приятел, който е в крак с новите технологии, говори бегло английски, френски и румънски – майчиния език на своята съпруга, майка на двете им деца.

“Той винаги е свързвал активната си политическа дейност с журналистиката”, посочва журналистът от радио “Сер” Рамон Иглесиас, роден в Херона.

През 1991 г. Карлес Пучдемон, който работи тогава в местен вестник, подема кампания за смяна на името на града с каталунското Girona – Жирона, спомня си Рамон Иглесиас.

Същата година заминава за Словения, за да проследи пътя към независимост на бившата югославска република.

Вече като кмет на Херона той настоява през 2014 г. Леонор Бурбонска, дъщеря на новия крал Фелипе Шести, да не носи титлата принцеса на Херона, на която има право като наследничка на испанския престол.

Силвия Панеке, депутат социалист от Херона, вижда тук израз на национализъм и “упорит стремеж да се прокара черта между привърженици и противници на проекта за независимост”.

“Огромна свобода”

По думите на журналиста Енрик Хулиана тези затвърдени вече нагласи го правят “идеалния кандидат” за приемник на бившия премиер Артур Мас (2010-2015), чийто имидж на новопосветен в сепаратизма и политиката за икономии отблъскват отцепниците левичари.

“Пучдемон е по-прям човек, с ясни идеи, по-склонен към действия”, обяснява негов съпартиец.

През юни 2016 г., когато крайнолевите сепаратисти го лишават от подкрепата си, той дръзва да постави на карта своя мандат – иска вот на доверие от регионалния парламент.

Отново без колебание агитира в полза на референдум за самоопределение – идея, по която няма консенсус в партията, и принуждава към оставка четирима души от кабинета си, сметнати за твърде нерешителни в дуела с Мадрид.

“Не се е канел да прави политическа кариера и това му дава огромна свобода”, отбелязва Антони Пучверд.

Преди да стане каталунски премиер, той основава център за политически анализи, регионална агенция по печата, англоезично издание за Каталуния и напуска поста главен редактор в местен вестник, за да пътешества из Европа.

Той не се тревожи и за последиците от референдума, изрично забранен от испанското правосъдие, смята Антони Пучверд.

“Откакто го познавам, е сменил четири-пет работни места. Той е човек свободен и промените не го плашат. Друг на негово място много би се тревожил за бъдещето си – не и той”, добавя неговият приятел. /БТА/

По публикацията работи: Елка Василева

Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>