Канарски острови (Canarias)

Канарските острови (на испански: Islas Canarias) са архипелаг в Атлантическия океан и една от автономните области на Испания. Разположени са на 100 км от брега на Африка и са испанско владение от 1405 г. Името им идва от порода кучета селектирана за охрана на каторжници. Според легендата на коренните жители на връх Тейде живее бога, родител на седемте острова. Сянката която Тейде хвърля е 200 километра на вътре в океана. Площта им е 7273 кв. км. Най-големият остров и най-населеният (Тенерифе). Най-голям град е Лас Палмас де Гран Канария. Изградени са от базалт. Тропически климат и растителност (банани, цитрусови, лозя, тютюн). Важна транзитна база (пристанището на Санта Крус де Тенерифе и Пуерто де Лас Палмас).

Съставни острови

Канарските острови са съставени от седем основни (и множество по-малки) острова, както следва:

Ел Йеро

Ел Йеро е най-западният остров от архипелага, като главен град е Балберде (10 558 души). Площта му е 278 кв.км. Това е най-младият от островите (1.2 милиона години, но вулканът е сред най-старите на островите. Ел Йеро е вулканичен остров като останалите, но е изключително красив и зелен. Природата му е уникална и изключително богата. Животинският свят тук е доста ограничен. Срещат се зайци, гущери и много хлебарки с огромни размери. Името на острова идва от езика на корените жители на островите Гуанчи и се е наричал HERO или ECERO. По-късно се заменя с кастелянската дума El Herro (в превод ковачница). Местните като гомерците са използвали свиренето с уста за общуване.

Ла Гомера

Ла Гомера е един от седемте Канарски острова, както и един от най-слабо населените (едва 22 000 души). Столицата е Сан Себастиян де Ла Гомера. Има вътрешно летище в южния град Сантяго. Това е единственият от Канарските островите, който не е бил и не е вулкан. Паркът на острова се казва Гарахонай на името на принцеса Хонай и принц Гара и е под закрилата на ЮНЕСКО. Там могат да се срещнат папрати, останали непокътнати в развитието си от времето на динозаврите. Освен редовите съботно-неделни фиести като празник се тачи и Карнавалът на Канарските острови, който всяка година има различна и интересна тема. А веднъж на пет години се празнува Lustrales на св. Гладелупе – жената, донесла християнската религия от Африка. Празникът е свързан с нескончаеми фиести в продължение на месец, които завършват с религиозно посрещане и изпращане на статуята на светицата, както и с магичен светлинен театър в океана. В този период гостите на острова достигат близо милион, хотелите и частините квартири са претъпкани, голяма част от туристите отсядат на Тенерифе и пътуват всеки ден с ферибот до Ла Гомера. Учениците на Ла Гомера имат специален час по свирене с уста (silba) в началното училище. Преди години този начин на общуване е бил много разпространен на острова. И до ден днешен има възрастни хора, който “разговарят” чрез свирене с уста. Гомерците, като всички канарци, изключително много държат на традициите си. По време на религиозните и светски фиести местните обличат народните си носии и така ходят на работа. Във всеки магазин може да се купи типична народна носия, като размерите са от бебета до възрастни. Островът заема площ от 378 кв. км. и е известен преди всичко с девствената си природа.

Ла Палма

Ла Палма е остров, който заедно с El Herro и La Gomera принадлежи към провинция Санта Крус де Тенерифе. Старото име на острова е San Migel De la Palma. През 2002 година островът е обявен за Биосферен резерват на ЮНЕСКО.Това е най-зеленият остров от всички в групата. Площта му е 706 кв.км.

Тенерифе

Тенерифе е най-големият по площ остров от архипелага на Канарските острови, а също и най-населеният остров в Испания (865 071 души). На територията на остров Тенерифе се намира и най-високият връх в Испания – връх Теиде (3 718 м.) При ясно време от върха на кратера на Тейде, може да се видят всичките острови от групата. Площта на острова е 2034 кв.км. Към администрацията на Тенерифе, спадат островите, Ел Йеро, Ла Плама и Ла Гомера. Именно тук се намира парламента на автономията Канарски острови.

Гран Канария

Гран Канария е вторият най-населен остров от Канарските острови, след Тенерифе. В Гран Канария се намира и най-големият град на Канарските острови, а именно Лас Палмас де Гран Канария (377 203 души). Площта е 1560 кв.км.

Фуерте Вентура

ФуертеВентура е най-дългият от Канарските острови, а също и един от по-слабо населените (94 386 души). Старото име на Fuerteventura през 15 век е било Erbane. Въпреки това, Фуертевентура е един от най-населените острови от архипелага по време на летния туристически сезон. Островът изумява с красивите си пустинни гледки, Именно тук са заснети два от епизодите на сагата “Междузвездни войни”. Островът се намира само на 90 километра от африканският бряг.

Лансароте

Лансароте е най-източният от Канарските острови с население 132 366 души. На остров Лансароте се намира и националният парк Тиманфая. Посещаван предимно от туристи от САЩ и Канада.Площта е 845 кв.км. /Уикипедия

Столица Санта Крус де Тенерифе
Лас Палмас де Гран Канария
Площ
– Общо
– % от Испания
13-то място
7 447 km²
1,5%
Население
– Общо (2008)
– % от Испания
– Гъстота
8-мо място
2 070 465 души
4,48%
272,0 души/km²
Автономен статут 16 август 1982
Парламентарно представяне
– Места в Конгреса
– Места в Сената
14
13
Президент
Провинции Лас Палмас
Санта Крус де Тенерифе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>