Как Zara стана бранд за милиони, без да се рекламира

12_493Семейната история на бизнеса на Inditex, която притежава модната марка Zara, привлече вниманието на света с новината за смъртта на съоснователката на компанията Росалия Мера. Нейният личен възход и житейски път очертават появата на глобален бизнес, чиито дрехи днес са предпочитани от милиони.

Росалия Мера извървява забележителния преход от млада шивачка до ръководител на международна бизнес империя и съосновател на Zara. Известна е като жена предприемач, успяла да изгради себе си. Като малка е изключена от училище, но остава всепризнат вроденият й вкус към облеклото и доброто око към моделите. Известна е и със силната си работна етика.

Едно от най-забележителните неща, свързани с бранда Zara, е че той става колосален, въпреки че му липсва оригиналност, разказва Advertising Age. Първоначално купувачите навлизат в него, за да търсят копия на дизайнерски дрехи, подходящи за бюджета на почти всеки. Ето и още няколко удивителни факта от маркетинг историята на световния моден бранд, чиито продажби през 2012 г. възлизат на 15,9 милиарда евро, с 16% скок спрямо годината по-рано.

1. Част от международния имидж на Zara се дължи на името на бранда, което се произнася правилно и благозвучно на всеки език. Маркетинг експертите се съгласяват, че то е тотален удар. Историята му произлиза от факта, че бившият съпруг на Росалия Мера и понастоящем най-богат испанец Амансио Ортега започва да продава нощници в малко магазинче, наречено “Зорба”, по известното име от Гърция. По-късно обаче британският вестник “Дейли Телеграф” съобщава, че “собственикът на близък бар със същото име протестира”. Налага се настоящото име да се промени. По ирония, Испания е единствената държава, в която Zara не се произнася както навсякъде по света, а по-скоро като “Фара”.

2. Първият магазин на Zara бил разположен в Ла Коруня в северозападния испански регион Галисия. Той отворил врати през 1975 г. Днес Zara се продава в над 1800 места по света, включително в Тунис, Азербайджан, Израел, САЩ, Мексико, Япония. Е-търговията даде мощен тласък на компанията. Русия в момента е неин водещ фокус. Там фирмата ще представи нова дигитална платформа тази есен.

3. Zara успява да израсне като бранд почти без реклама. Рекламирането просто не е част от бизнес стратегията й. “В нея има маркетингов отдел, но той не се ангажира с бляскави кампании, както конкурентите, съюзяващи сили с модни дизайнери като Стела Маккартни, Карл Лагерфелд, Мартин Маргиела и Марни”, писа “Ню Йорк Таймс”. Изданието изтъква, че дизайнерите на Zara са напълно анонимни. Мнозина биха казали, че са такива, защото предимно копират модели на известни модни творци. Компанията майка Inditex прави маркетинг само за бизнеса си с недвижимости. Тя инвестира засилено в красотата, историческия вид и локацията на магазините. Така се сдобива със славата на “срамежлива пред пресата компания”. Въпреки че е един от най-богатите хора в света, собственикът Амансио Ортега отказва интервюта пред медиите, както и наследникът му Пабло Исла.

4. Един от най-големите маркетинг моменти на Zara се получава, без да е платено за продуктово позициониране. Той се случва, когато херцогинята на Кеймбридж Катрин се облича с тяхна рокля ден, след като е станала кралска особа. Кейт Мидълтън остава известна със стила си на смесване на облекло от скъпи дизайнери и дрехи на достъпна цена. В деня след грандиозната си сватба с принц Уилям фотографите я заснемат със синя плисирана рокля на испанската компания за 49,99 британски паунда.

5. Zara внедрява иновации със скоростта на технологична компания. Тя предлага нов моден дизайн много по-бързо, отколкото повечето й конкуренти. Свежото зареждане е ключ в търговската й стратегия. Магазините й се изпълват с нови модели веднъж на всеки две седмици. Така за клиентите й се оказва още по-важно да се сдобият с най-новия стил.

6. Конкурентите открито й завиждат за този бизнес модел, включително някои от луксозните брандове, чиито модели остаряват. Сред достиженията на бранда се отличава и фактът, че той успява да спечели както модните почитатели, така и масите. Председателят на инвестиционния фонд на луксозния моден гигант LVMH и бивш моден директор Даниел Пиет остава известен с изказването си, че Zara е “може би най-иновативният и опустошителен търговец в света”. Стейси Картрайт, бивш изпълнителен директор на Burberry Group PLC, пък коментира “Те са фантастичен случай по отношение на това как успяват да управляват движението на продуктите си толкова бързо до магазините. Впечатлени сме от техните техники”. /manager.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>