Как ще изглеждат втората и третата по височина жилищни кули в Мадрид?

0000283078-article3Екологичното предизвикателство, недостигът на добре разположени терени и дебатът относно най-ефективния и рентабилен начин за използване на земята карат все повече предприемачи да съсредоточават жилища във високи сгради в испанските градове. Пример за това е и столицата Мадрид, съобщава испанският вестник El Pais.

Най-високата жилищна сграда в града, Кулата на Мадрид, беше изградена в началото на 60-те години на миналия век, а в следващите десетилетия се появяват и други високи сгради, някои от които предизвикват полемика.

Имотната компания Stoneweg, основана от двама испански предприемачи в Швейцария, стои зад нов проект за изграждането на две кули с 25 етажа и 100 метра височина. Те ще се превърнат в двете най-високи жилищни кули в града след Кулата на Мадрид. Терените вече са били придобити заедно с инвестиционната компания M&G и върху тях могат да бъдат изградени жилища с обща площ от 45 хил. кв. м.

Ръководителите на проекта, наречен Skyline, съобщиха, че вече са поискали разрешение за изграждането на двата небостъргача и се очаква то да бъде издадено през есента. Ако това се случи, строителството на кулите може да започне в края на тази или в началото на следващата година. Общата инвестиция достига 200 млн. евро.

Ръководителят на архитектурното студио, което проектира небостъргачите, разказва, че те трябва „да се превърнат в икони“. Всяка кула ще има 300 жилища с една до три спални (между 60 и 110 кв. м), въпреки че модулният дизайн позволява сливането на стаи за създаването на една по-голяма. Според архитекта двата небостъргача, които ще бъдат изградени на терен близо до Парка на Агустин Родригес Сахагун, може да се превърнат във „входна врата към града“.

Два басейна и зеленчукова градина в града

До този момент за 10% от жилищата в двете кули са сключени договори за предварителна продажба. Цените започват от 300 хил. евро за най-малките апартаменти и нарастват в зависимост от височината и изложението, казва Хоакин Кателви, един от основателите на Stoneweg. Т.е. апартаментите на най-горните етажи и с най-добро изложение ще се продават на най-висока цена, която може да достигне около 800 хил. евро.

Предвижда се също така на покрива на двете сгради да има инфинити басейн, който ще се конкурира с хотелски проект за най-високия в града. Сградите ще разполагат и с други удобства – още един обществен басейн на равнището на първия етаж, спортна зала, зеленчукова градина и многофункционални зали, които могат да бъдат използвани от съседите.

Очаква се сградите да бъдат готови около 2022 г. Първоначалният план на Stoneweg предвижда 300-те апартамента в една от кулите да бъдат отдадени под наем, въпреки че не е ясно дали тя ще бъде управлявана от швейцарско-испанската компания. „Проучваме възможности да продадем тази кула на институционален инвеститор“, казва Кастелви.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>