Как се купува осигурителен стаж в България

euro-pariХората, на които не им достигат до 5 години осигурителен стаж, могат да платят недостигащите им вноски и така да отговорят на условията за пенсиониране. Но само за 5 години, не повече. И по-малко от пет, ако периодът, който не им достига е по-къс.

Висшистите могат да се възползват от това право когато решат, дори и да са се дипломирали току що. Всички останали имат могат за извършат “покупката” едва след като достигнат възрастта за пенсиониране.

Общото и в двата случая е, че “купеният” стаж се приравнява към най-масовата трета категория и се използва само при пенсионирането. И още – можете да купите само толкова, колкото не ви достига. По-големите суми не се признават при изчисляването на пенсията, а вносителят има право да поиска да му бъдат върнати.

Цената на сделката

В различните години отговорът е бил различен, но винаги досега сме казвали, че колкото по-рано, толкова по-малка е сумата. И досега тази прогноза се е сбъдвала. Аргументът е, че осигурителният доход, който е базата за изчисляването на “цената” на стажа, нараства с годините. И това се вижда дори и във времена на криза. Друг е въпросът дали някой младеж е склонен да инвестира голяма сума в необозримото бъдеще. Или пък дали като дойде време да се пенсионира ще има възможност да плати.

Ето и формулата

Ако решите да платите сега, внасяте 17.8% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, който през тази година е 420 лв. Това означава 74.76 лв. за месец стаж. Процентът не е определен произволно – това е делът от осигурителната вноста, определен за фонд “Пенсии” за родените преди 01.01.1960 г., тоест хората, които не участват в задължителния втори стълб на частното осигуряване.

От НОИ напомнят, че законодателството не позволява да се платят пари за по-дълъг срок, отколкото е бил предвиден в учебния план на висшето училище, но не правят разграничение дали обучението е било редовно, задочно или вечерно. Не се признават обаче и “дублажи” – ако докато е бил студент човек се е осигурявал и като работещ или този период е бил зачетен като стаж на неработеща майка. От друга страна, ако сте платили преди време само за 3 години, но сте учили пет, можете да доплатите, когато решите.

Хората в предпенсионна възраст, които искат да купят недостигащ осигурителен стаж без връзка с образованието си, трябва да са навършили общата възраст за пенсиониране. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>