Как Испания и Португалия не станаха като Гърция

spanish_flag_jpg_800x600_crop_q85Съвсем неотдавна Испания отчете най-силния си тримесечен растеж от осем години, а за Португалия МВФ твърди, че икономическото възстановяване върви по план.
В Испания прогнозират, че тази година като цяло икономиката й ще нарасне с 3,3 %. Може би тук има какво да се научи, коментира Блумбърг, цитирана от БТА.

Има, но то е малко по-сложно от посланието “мерките за икономии дават резултат”, върху което европейските финансови министри и Международният валутен фонд вероятно биха поставили акцент.

Финансовият контрол е част от микса, но само част. Най-важното е, че Испания взе някои смели, непопулярни решения, които изглежда работят.

Икономиката бе засегната от тежък спад през финансовата криза, след това се препъваше до 2012 година, без някой да направи кой знае какво по въпроса.

В този момент правителството се обърна с молба за спасителен финансов пакет на стойност 100 милиарда евро от ЕС.

Правителството на премиера Мариано Рахой се съгласи с исканията за икономии, с орязването на заплатите в държавния сектор и социалните плащания, а освен това увеличи ДДС от 18 % на 21% (с някои изключения).

Ако той бе спрял дотук, Испания можеше да се задържи на дъното доста по-дълго, а не да отчита възстановяването, на което се радва сега.

Испанското възстановяване днес дължи много и на тежките реформи, насочени към определени слабости в икономиката на страната.

Правителството на Рахой не се изплаши от уличните протести и надигането на лявата опозиция, която е срещу реформите. Не се отказа от внимателните промени в испанската икономика с акцент върху мащабните данъчни реформи и реформи на пазара на труда.

Въпреки всичко Испания доказва нещо важно: противно на твърденията, географията и членството в еврозоната не обричат никоя страна на икономически провал.

МВФ: Икономическото възстановяване на Португалия върви по план

Най-новият доклад на Международния валутен фонд за Португалия продължава познатата тема от предходните четири години: положението се е подобрило, но трябва да бъде по-добро, информира Асошиейтед прес.

МВФ участваше в спасителния финансов пакет за Португалия на стойност 78 милиарда евро (85 милиарда долара) през 2011 година, когато финансовата криза в еврозоната бе в разгара си. МВФ посочи сега, че икономиката продължава бавното си възстановяване.

За тази година се очаква икономическият растеж на страната да достигне 1,6 процента. В оценката на МВФ, цитирана и от Франс прес, се допълва, че Португалия трябва да продължи реформите на трудовия пазар и държавния сектор.  / Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>