Как един испански град ще прави от мръсната си вода чиста енергия

alamedaИспански курортен град в югозападна Испания. С голф игрища, изравнени редици дървета, подредени плажове… и първия завод за конвертиране на мръсната вода от канализацията в  чиста енергия.

Накратко, съоръжението в Чиклана де ла Фронтера използва отпадъчните си води и слънчевата светлина за производство на биогориво като част от  проект за 12 милиона евро за алтернативни източници на енергия и намаляване на зависимостта си от чужд петрол, съобщава “Ройтерс”.

Заводът използва водорасли за производството на биомаса. Президентът на САЩ Барак Обама вече я определи като горивото на бъдещето, но някои критици изказаха притеснения: за производството отиват големи количества енергия, вода и химикали и това прави процеса неустойчив.

Проектът  в Чиклана All-gas (името търси умишлено аналог с Algas, или водорасли на испански език) ще се опита да докаже точно обратното и да стане първата община, която пречиства водата от канализацията си, като използва  култивирани водорасли като източник за производство на биогориво.

До момента индустрии като пивоварни и заводи за хартия произвеждаха биогаз от отпадни води за собствените си енергийни нужди. All-gas е първата, която използва водорасли от канализацията си системно, за да се произвежда биоенергия, която “да изнесе”, включително биогориво за автомобили.

Въглеродният диоксид се използва за производство на биомаса от водорасли и зелената утайка се превръща в газ – чисто биогориво, което обикновено се използва за автобуси или камиони за боклук, защото е по-малко замърсяващо.

Собственикът на All-gas  – Aqualia, е третата по големина частна компания за вода в света.

Проектите за енергийна ефективност се засилват все по-сериозно в другите европейски държави, но в Испания досега са спъвани заради разрастващата се дупка в бюджета, заради която миналата година се считаше, че страната ще се нуждае от международен спасителен план.

All-gas е финансиран отчасти от Европейския съюз по програма за определяне ефективността на метана, произведен от водорасли.

Заводът в Чиклана все още е в пилотна фаза, разположен е на 200 квадратни метра и миналия месец доби първата си реколта от водорасли. Той ще зареди с гориво първия си автомобил най-късно до декември.

Предвидено е заводът да е напълно готов и да работи от 2015 г., като заложената цел е 3000 кг водорасли на 10 хектара земя (равнява се на 10 футболни игрища) да генерират годишно производство на биогориво на стойност 100 000 евро – достатъчно за около 200 коли, или 10 градски боклукчийски камиони на година.

За препитанието си Чиклана разчита основно на туризъм и на солниците си, разполага и с изобилие на слънчева светлина и дълга ивица крайбрежна земя със солници, където водораслите могат лесно да бъдат отглеждани в изкуствени водоеми.

Създаването и управлението на пречиствателната станция на All-gas е с над 2 милиона евро по-евтино в сравнение с конвенционалните. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>