Как да си намерим работа в ЕС – стъпка по стъпка

bce-union-bancaria--644x362Вероятно знаете, че всички ограничения за работа на българи в рамките на Европейския съюз ще отпаднат от началото на 2014 г., и сте решили да проучите възможностите за работа навън. В този случай EURES мрежата може да ви е доста полезна.

Защо? В нея членуват обществените служби за заетост на страните от Европейския съюз,  Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария и съответно българската Агенция по заетостта. Целта й е да да улеснява свободното движение на работна ръка. Съществената разлика между EURES и други посредници за работа в чужбина е, че имате гаранция, че всички обяви за работа са истински и легални.

Как става търсенето на работа?

Да предположим, че си търсите работа в Германия. Първо  – обърнете внимание, че  EURES има две интернет страници. На страницата, част от портала на Европейската комисия, ще намерите всички обяви за работа, които са публикувани от немската служба по заетостта – каквото излезе на страницата й, автоматично се “влива” на този сайт на EURES. Ще видите, че за последната седмица за Германия има обявени над 40 000 работни места. Ако се загледате, ще забележите, че само на някои обяви има знаменце на ЕС. Това означава, че конкретният работодател е съгласен да наеме служител от друга европейска държава, без да упоменава коя.

Другият вариант е да влезете на сайта на  EURES през страницата на българската Агенция по заетостта. Там ще видите обяви за Германия само на работодатели, които изрично са се свързали с Агенцията и са заявили, че се интересуват да наемат българи.

Как да кандидатствате?

Независимо през кой от двата сайта сте стигнали до обявата, можете да се свържете директно с работодателя. Няма нужда да сте регистрирани в нашенското бюро по труда. Ако срещате трудности, може да поискате помощ от съветник на EURES. За България има 19 съветника в различни градове, между, които София, Варна, Пловдив, Велико Търново и други. Според Елена Видинска от Агенция по заетостта и съветник на мрежата, точно това е едно от най-ценните предимства на EURES – възможността да контактувате лично с човек, чиято работа е да ви помогне.

Отзивчиви ли са съветниците на  EURES​​​​?

Зададохме въпроса на двама души, които се интересуват от работа в чужбина. Помолихме ги да се свържат със съветници на мрежата в София и Варна. Стоян Колев от София се поинтересува от възможности за работа в Австрия и след разговора си със съветника сподели, че би го описал като любезен, компетентен и отзивчив. Митко от Варна се обади на тамошния съветник и ни разказа, че дамата е направила впечатление на човек, който “иска да помогне”, и са си уговорили час за лична среща. (Виж карето за повече информация за това как точно могат да помогнат EURES съветниците.)

Какви професии се търсят?

Според Видинска въпреки кризата търсени са работници в селското стопанство и туризма, готвачи, инженери, лекари и медицински сестри. А сред най-малко желаните професии са тези на
икономистите, юристите и психолозите.

Трябва да не забравяме и че в по-голяма част от случаите се изисква кандидатите да знаят езика на съответната държава, разказва ни Видинска. Още един важен детайл е, че за регулираните професии, като тази на лекарите например, има специфични изисквания за признаване на дипломи.

Пак по данни, предоставени ни от Видинска, между месец юни 2012 г. и месец май т.г. 1070 българи са заминали да работят в чужбина през EURES. Сред тях 733-ма са си намерили работа в Испания, което звучи доста странно предвид високата безработица в страната. За да работят в сферата на туризма за Австрия са заминали 64-ма българи, а за Дания 33-ма. В немския “Макдоналдс” са започнали 150-има души и още 80 са си намерили работа в Германия по хотели и заведения. За Финландия са заминали 9-ма българи с работни оферти като заварчици или в селското стопанство, а единици са си намерили работа в други сфери и държави, сред които Белгия и Швейцария.

От Агенцията по заетостта правят уточнението, че хората нямат задължение да се свързват или регистрират при тях, търсейки си работа през мрежата EURES, така че данните са само за българи, ползвали услугите на агенцията.

Какво могат EURES съветниците да направи за вас:

- Осигуряват  информация за работни места в ЕС/ЕИП;
- Посреднически услуги – т.е. осъществяване на връзка с работодателите, заявили работните места;
- Предоставят реалистична информация с практическа насоченост за намиране на работа в ЕС/ЕИП;
- Прилагат индивидуален подход при консултиране – например, има доста свободни работни места, обявени в Германия, но трябва да се знае, че е задължително кандидатите за тези позиции добре да владеят немски език;
- Предоставят информация за това как хората сами да търсят легална работа, в т.ч. чрез EURES портала на ЕК  (на този портал са обявени работни места в 31 страни; работа може да се търси по страни, професии и да се комбинират няколко критерия за търсене на работа); в портала има координати на EURES съветниците във всички страни-членки – за пряк контакт с тях;
- Информират за условията на живот и работа в съответната държава, в това число относно социално-осигурителните права и задължения в страните, към които се насочва кандидата; информация за пазара на труда, за търсене и предлагане в ЕС/ЕИП (например, къде се търсят инженери, къде аниматори за хотели, къде селскостопански работници и т.н.);
- Предлагат помощ при подаване/изпращане и оформяне на автобиография
- Всички услуги в цялата EURES мрежа във всички страни са безплатни.

 

EURES за фирми:

- Предлага съдействие на работодатели, желаещи да наемат персонал от друга държава от ЕС/ЕИП
- Публикува  заявки за работно място на националната ни EURES страница и в портала на ЕК
- Събира автобиографии на кандидати
- Прави предварителен подбор и представяне на наличните в момента кандидатури за работа
- Съдейства с интервюта
- Разяснява процедурите за наемане на работници от чужбина и при изпращане на български работници в чужбина
- Организира малки специализирани трудови борси
- Информира за международните трудови борси, които се провеждат в други страни
- Тези услуги в цялата EURES мрежа във всички страни са безплатни.
/Кариери

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>