Как да преодолеем различията в семейството

Всяка клетка от мъжа е генетично различна от тази на жената. Като резултат от тази генетична разлика, жените притежават по-голяма физическа жизнеспособност. Така средната възраст при жените в САЩ надвишава тази на мъжете с 3-4 години. Това е така може би, защото жените имат по-забавена обмяна на веществата от мъжете. Структурата на скелета при жените също е различна от тази при мъжете- жените имат по-къса глава и крака, по-широко лице, по-малко изпъкнала брада и по-дълъг труп. Жените са по-склонни към ранно изгубване на зъбите. Стомаха, бъбреците, черния дроб и апендикса са по- големи у жените, а техните бели дробове са по-малки.
Щитовидната жлеза, по-голяма и по-активна при жените, ги прави по-склонни към заболявания от гуша. В същото време тя обуславя до голяма степен красотата им – гладкостта на кожата, неокосмено тяло и тънък слой кожна мазнина.
Кръвта на жените съдържа повече вода и 20 % по-малко червени кръвни клетки. Тъй като червените кръвни клетки снабдяват тялото с кислород, може да се обясни защо жените по-бързо се уморяват и са по-склонни към припадане. По време на ІІ Световна война, когато работния ден в английските военни заводи бил удължен от 10 на 12-часов, злополуките със жени били увеличени със 150 %, докато злополуките с мъже не се променили. Но въпреки, че жените по-бързо се уморяват в определения ден, те живеят повече дни.
Месечния цикъл, бременността и кърменето повлияват поведението и чувствата при жените. 40-60 % от самоубилите се жени са били в своя месечен цикъл. 63% от женската престъпност в Англия и 84% във Франция е извършена отново в този цикъл. Отсъствия, дължащи се на проблеми, свързани с пола при жените струват на САЩ $85 мил. годишно, но какво струва финансовото измерение, в сравнение с резултатите от кавгите в къщи през това време?
Много недоразумения могат да възникнат, ако ние наблягаме и мислим само в наша полза по отношение пола, а пренебрегнем правото на нашите партньори да мислят за техния пол. Много от неприятностите започват, когато всеки мисли себе си в правото.
Не е правилно да слагаме всички мъже и жени под общ знаменател и да приемем, че всеки ще реагира по същия начин, в зависимост от пола. Все пак, чрез изучаване на общите отличителни качества на всеки пол, ние ще придобием известна интуиция да откриваме как най-често нашата половинка ще мисли, или реагира.
Жените не само изглеждат външно по-различни от мъжете, но и вътрешно, душевно са по-различни от тях. Те гледат на живота от по-различен ъгъл. Ако мъжът успее да проникне в женската душа, той не ще има проблеми.
Защо жените често страдат от чувство за малоценност?
Истинското предназначение на жената днес е пренебрегнато.
Възможностите за реализация не трябва да бъдат за сметка на пренебрегване ролята на жената като съпруга, майка и домакиня.
Ако съпругът не уважава майката на своите деца, това неуважение се пренася и върху децата.
Невъзможно е за майка с понижено самочувствие да изгради у децата си правилна преценка за себе си.
Майката е царицата на дома, а децата са нейните поданици…
Ако съпругата сама не осъзнае какво всъщност върши, когато се грижи за децата, съпруга си и дома, тя винаги ще има понижено самочувствие.
Оценяването от страна на мъжа на нейната работа, ще й дава импулс и нови сили в нелеката домакинска работа.
Най-нещастните жени на света са тези, които носят ден след ден тежестта на грижата за дома, без да бъдат разбрани от своите съпрузи и ценени какво означава да тичаш по цял ден из къщи и да отглеждаш добри деца.
Домакинята, на която е осигурена тази възможност ще бъде по-добра майка и съпруга.
Ако проблемът за осъществяване на това е финансов, то това може да се осигури чрез споразумение с някоя близка жена на разменни начала.
Съпругът може също да се включи с частична помощ при по-големите домакински работи- пране, измиване на прозорци, почистване на пода. Това ще намали натовареността и умората на съпругата.
Нека мъжът подкрепя жена си…
Ако съпругът иска неговата съпруга да приеме отговорностите на майчинството си с любов, трябва да й осигури помощта, от която тя се нуждае.
Отделяне малко време вечер, за да сподели тя проблемите си, възникнали през деня.
Показвайте разбиране и внимание…
В напрегнатата дневна програма на деня – малко време за семейството.
Прекарвайте повече време с децата си…, Проявявайте специален интерес…, Запознайте се с различните им наклонности…
Домът е царството на жената и недостатъчното внимание на съпруга към него може да се изтълкува от съпругата като неуважение лично към нея…
Домът е нейно владение и той не бива да променя сам обстановката в него.
Съпругата се нуждае не толкова от разрешение на проблема, отколкото от разбиране. Голяма обида е за нея, ако съпругът слуша “с едно ухо”
Мъжете обикновено разчитат на здравата логика.
Жените често възприемат нещата по-емоционално.
Зрялата жена може да прави много прецизни заключения.
Мъжете могат да бъдат чудесно облагодетелствани от женската интуиция, ако могат да я оценят.
Един адвокат веднъж каза: “Половината от клиентите ми – мъже, биха били предпазени от много неприятности, ако се бяха посъветвали предварително със своите съпруги. Не мога да разбера как интелигентен мъж, който има интелигентна жена, не се възползва от нея. Дори ако неговата способност да отсъжда е необикновено добра, той идва толкова близо да дървото, че поради дървото, не може да види гората. Ако той сподели проблема си със своята съпруга, тя, въпреки че не го познава толкова добре, колкото него, би могла да му помогне, виждайки нещата по-ясно, поради самият факт, че умът й е свободен и непредубеден. Вместо да плаща голяма такса на мен за тази услуга, тя би я извършила за много по-кратко време, защото има общо чувство и безпристрастен ум.
Смяна на настроения:
Плачливост – за съществени и несъществени неща; планирано, или – не; освобождаване от вътрешното напрежение; дълбоко засегнати, наранени, или щастливи.
Понякога е добре да се прояви съчувствие, а друг път е по-добре да бъдат оставени необезпокоени.
В много случаи плачът е добро “лечение”
Само малко жени имат желание да имат “НЕЩА ” на мястото на един обичащ ги съпруг.
В определен момент от живота си всеки мъж се замисля над реалността, че времето си минава и неговият живот се изплъзва пред очите му. Годишнините от сватбата идват и си отиват и годините изчезват. Децата скоро си излитат и съпругът може да установи, че живее със “странник”, наречен “негова жена”. Ако това става с вас точно сега, трябва да решите какво е наистина ценно и да го поставите на първо място. Ако не сте почувствали топлината на семейството, радостта от службата на другите, благословенията от искрените ви усилия да служите на Бога, всичко друго няма никакво значение.
По-доброто познаване на типичния мъжки подход към нещата ще помогнат на съпругата да посрещне по-спокойно някои прояви на нейния съпруг в определен момент.
Точно както всяка клетка от женското тяло генетически се различава от тази на мъжа, така завинаги всяка клетка от мъжкото тяло го определя като мъж. Той е горд, че е мъж и поради всички тези характеристики, които го отличават от жената.
Строги забележки върху свръхчувствително място? Режещи подигравки не само унижават съпруга, но и го отчуждават.
Една съпруга почти разбила кариерата на своя съпруг, като се подигравала с него. Той започнал като продавач на продукт, който много харесвал и от който бил ентусиазиран. Но когато се върнел вечер в къщи, очакващ окуражение, съпругата му го посрещала с думите : “Как е гениалното момче тази вечер? Донесе ли някакви комисионни, или само поучения от менажера? Мисля, че знаеш, че другата седмица трябва да плащаме сметките за къщата?” Тя продължавала така години, но въпреки постоянните подигравки, той бавно напредвал.
Днес той е изпълнителен вицепрезидент на национално известно предприятие. Неговата съпруга? Той се разведе с нея и се ожени за друга жена, която напълно го подкрепя. И жената №І не можа да разбере защо загуби съпруга си.
Изглежда, тя не е разбрала, че всеки мъж копнее за взаимоотношения, толкова лични и интимни, че той да може да си свали защитата и да освободи безопасно подтиснатите си чувства. Той мечтае за точно такава интимност и е силно разочарован, ако не може да я намери. Със съпругата си той иска да сподели съкровени тайни, които не може да довери на никого друг.

Когато мъжът е удовлетворен и радостен, обикновено има желание за взаимоотношения извън семейството – приятели, хобита, големи планове за работа.
Съпругата трябва да позволява на съпруга си да има свои мъжки интереси, без да се чувства виновен за това. Някои съпруги се борят с мъжете си относно това, но когато спечелят, те всъщност са загубили.
Понякога се налага съпругът да сложи работата си преди съпругата си, ако иска да успее.Натоварванията и напреженията в днешния бизнес-свят често поставят мъжа под страшно напрежение.
Мъжът трябва също и да напредва в кариерата си, нещо, което много жени не могат да разберат. Съпругата ще бъде по-щастлива, ако съпругът й е удовлетворен и успяващ. Някои жени се борят срещу решенията на своите съпрузи да инвестират, да развиват бизнеса си, да се преместят на ново работно място, или в друг град.
Настроението е по-важно от всичко друго.
Добрият външен вид на жената, спокойната атмосфера, доставят удоволствие след напрегнатия ден.
Подготвяне на децата.
Как го посрещаме още от вратата?
Напрежението при изкарване на прехраната може понякога да направи от мъжа човек, с който почти не може да се живее. Мрачност, потиснатост и обезсърчение се срещат най-често у мъже, които воюват със силите на бизнес-света.
Жената е човекът, който може да подпомогне морално своя съпруг по време на периодите на отчаяние. Повечето жени, обаче, не знаят как. Това, от което се нуждае мъжът, който изпитва затруднения, е разбиращо ухо, а не готови отговори на всички негови въпроси.
Да вярваш в съпруга си често е по-лесно, отколкото да му го показваш. Повече от всичко друго мъжът се нуждае от жена, която го разбира. Съпругата, която може да изслушва проблемите на съпруга си, да сподели неговите безпокойства и успехи и да допринесе за възвръщането на самочувствието му, ще сподели и неговата дълбока привързаност.
Ако твоят съпруг има проблем и иска да говори с теб за него, осигури му топлина е нежност. Твоят подход на слушане и разбиране ще му помогне да разбере, че ти се грижиш за него. Ако той реши да не ти казва за своите трудности, не се опитвай непременно да ги разбереш. Може би не му е приятно да сподели някои свои неуспехи с теб. Ако той остане отчаян известно време, възприеми го. Дай му достатъчно време да преодолее проблема си и го подкрепи чрез оценяване и доверие във възможностите му.
Един психиатър казва, че съпругът и съпругата трябва да бъдат погълнати изцяло от това, да научат какво другият желае, или не желае, от какво се страхува, за какво се притеснява, за какво мечтае, в какво вярва и защо той, или тя се чувстват, или реагират по определен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>