Как да постигнем хармония в секса с нашия брачен партньор

“Никога не съм изпитвала върховно удоволствие в секса. Това не ме огорчава и не ме прави нещастна, но моят съпруг често се спира на това и по тази причина не се чувства удовлетворен сексуално. Можете ли да ми помогнете?”
“Как да убедя съпругата си, че оралният секс е добър?
“Не мисля, че сексът трябва да заема особено място в живота ни.
“Мъжът ми мисли само за секс! Аз нямам нищо против секса от време на време, но според мен неговото е прекалено. Колко секс е добре?”
Здравото сексуално удовлетворение е резултат от хармония и в другите области на семейния живот. Само ако съпрузите са научили значението на истинската любов, ако те практикуват приемане един на друг, когато те се научат да се оценяват един друг, когато те научат принципите на доброто общуване помежду си, когато те вникнат в индивидуалните различия на другия, когато се приучат към ползотворно общуване и подпомагане един друг, взаимно уважение и доверие, само тогава те могат да се надяват на истинско удовлетворение от сексуалния живот.
Нужно е време, за да се приспособите един към друг сексуално след сватбата. Понякога младите се шокират, защото мислят, че тази хармония настъпва от само себе си, едва ли не автоматично. Научни проучвания показват, че повечето съпруги и съпрузи, встъпвайки в брак имат твърде малко, даже недостатъчно специфична информация отнасяща се до физиологията на секса и до емоционалните фактори, които въздействат на противоположния пол. Нужно е време за разбиране, търпение, изучаване, експериментиране, свободно обсъждане на проблемите, преди двойката в края на краищата да може да изпита пълноценно удовлетворение от своето сексуално общуване.

ЧЕСТОТА
Най-честият проблем, който възниква в семействата по отношение на секса е, когато единият желае сексуално общуване по-често, отколкото е приятно на другия. Въпреки че обикновено мъжете се оплакват по-често, напоследък се установява, че жените след 40-те години също имат желание за по-чести полови контакти.
Разбира се честотата зависи от много фактори – възраст, здравословно състояние, обществено или служебно натоварване, емоционално състояние и мн. др. така че това средно всъщност не може да бъде съвсем достоверно. ВСЯКА ДВОЙКА ТРЯБВА ДА НАМЕРИ ЧЕСТОТАТА, КОЯТО Е ПРИЯТНА ЗА НЕЯ, БЕЗ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВА ЗА ТОВА ДАЛИ Е В ХАРМОНИЯ С ОБЩОПРИЕТИТЕ СРЕДНИ СТОЙНОСТИ.
Въпреки че всеки човек е съвсем различен в сексуално отношение и обстановката и случая също оказват значение, все пак се счита, че мъжете по-често имат желание за секс от жените. За това има и чисто физиологични причини. Простатната жлеза при мъжа съдържа малко сакче, като резевоарче за семенната течност, която се отделя. Когато тези мехурчета се напълнят се създава известно напрежение, когато те се изпразнят, напрежението спада.
Според д-р Дейвид Рубен, повечето мъже имат цикъл от 48 часа за производство на семенна течност, което подсказва и ритъма на сексуално общуване, който е най-желан за тях. Според някои други изследвания този цикъл е с ритъм 42 – до 78 часа и производството трябва да се реализира.
Това мъжко желание за честотата е в пълна противоположност с желанието на жената. Освен това между самите жени няма еднаквост, те са изключително различни. 20-25% от жените можем да наречем “запечатани”, което значи, че имат негативно или равнодушно отношение към секса. 2% са “абсолютно запечатани”, което означава, че имат даже отвращение от секса. Други 2% обратно имат много голям афинитет към секса, а около 20-25% имат влечение и даже много често взимат инициативата в свои ръце. Останалите 40-50% имат средно изразен интерес към секса.
При жените се наблюдава едно отклонение от обичайното влечение обикновено преди или след менструация, както и по време на овулация. Това състояние на възможността за известна промяна в сексуалното влечение трябва да бъде познато и на съпруга и на съпругата.
Когато нуждите на единия партньор са твърде различни от нуждите на другия, за да се запази щастието и хармонията са нужни жертви. Когато желанието на мъжа е твърде по-голямо от това на жената, той в никакъв случай не трябва да се налага и да се стреми да задоволи всеки свой каприз. От друга страна жената също ще трябва да е готова на някои отстъпки, може би просто като израз на любовта си към него. Много по-лесно е да се живее с един човек, който е удовлетворен сексуално, отколкото ако не е.

НЕКА ДА ГОВОРИМ
Обичайна ситуация в живота на хората е, ако се появи някакъв проблем, особено в сексуалната сфера, те да престанат да говорят за него, с тайната надежда, че като не говорят и проблемът ще изчезне от само себе си. В едно голямо изследване върху християнските семейства само 43% от мъжете и 38% от жените се чувстват свободни да говорят на сексуална тематика със своята/своя партньор. 10% от мъжете и25% от жените никога или почти никога не говорят на тези теми. За жените най-честата причина е, че те се срамуват да говорят за това с мъжете си.
През 1975 г. сп. Redbook е направил широко допитване до своите читатели за връзката между възможността за сексуално общуване и качество на сексуалния живот. Резултатът показал, че от всеки 100 жени, които споделят, че свободно разговарят на сексуални теми със своите съпрузи, 88 определят своя сексуален живот като добър и много добър. При тези, които споделят, че никога не говорят на сексуални теми със своите съпрузи, 70 на всеки 100 жени имат много лоши или никакви сексуални взаимоотношения. Излиза, че тези, които наистина имат нужда да обсъждат своите секс. проблеми, най-малко се престрашават да говорят за тях. Резултатът е фрустрация, напрежение, конфликти и не рядко лоши отношения в семейството.
Доколкото жените се чувстват по неудобно да дискутират своите сексуални проблеми и рядко го правят, то добре е съпрузите деликатно, ненатрапчиво понякога да са инициатори на разговор на подобна тема. Така те ще помогнат на съпругите си да преодолеят някои смущения. Мъжете трябва да научат своите жени да обличат с думи своите преживявания. Двамата съпрузи трябва да се чувстват свободни да разговарят искрено и честно за това, кое им е приятно и кое не, кое биха желали и кое не, кое ги възбужда и кое не.
Ако никога до сега не сте практикували да говорите на тази тема, то под ходете съвсем внимателно, нежно, не бързайте да се стряскате от думите, усещанията на другия и не се огорчавайте и обезкуражавайте. Доколкото всички световни изследвания потвърждавате, че разговорите на тази тема подобряват взаимоотношенията, то тогава изводът е, че си струва да опитаме.

ИЗКУСТВОТО НА ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
Предварителната игра или любовната игра е може би най-вълнуващото нещо в половите взаимоотношения. Тя няма правила, продължителност, неща, които трябва да се правят и неща, които не трябва да се правят, тя не следва някаква програма, но по време на любовната игра партньорите усещат готовността на другия за пристъпване към сношение. Средно на жената са необходими около 20 мин, за да стигне до състояние на готовност за върховна полова наслада. В някои случаи, при двойки, които имат богат положителен житейски опит, това време може да се скъси и до 10-15 мин., докато за младата невяста понякога може да са необходими и 30 мин., а за жена, която има някои сексуални проблеми може да са необходими и 45 мин. МНОГО Е ВАЖНО СЪПРУГАТА ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ ТЯ НЕ Е В НЕЩО НЕНОРМАЛНА ЩОМ НЕ МОЖЕ ДА РЕАГИРА ТОЛКОВА БЪРЗО, КОЛКОТО И СЪПРУГА. Поради това, че жената реагира по-бавно, тя трябва да бъде ухажвана много търпеливо и внимателно, защото тя може напълно нормално да се радва на половия контакт, както и мъжа.
Обикновено жените се оплакват, че мъжете им не им обръщат достатъчно внимание и не отделят достатъчно време, за да ги подготвят за крайната фаза на сексуалния контакт, за самото полово сношение. Жени, за които мъжа не отделя достатъчно време за подготовка, се чувстват използвани, че телата им са използвани, за да може мъжа да достигне до някакво лично удоволствие, без да се грижи за техните лични нужди и желания. Такива жени изживяват себе си като проститутки. Истината е, че “бързите” любовници не могат да предизвикат истинско желание у жената. А малко романтична нежност сутрин и малко повече време отделено вечер и жената ще се чувства щастлива и животът ще изглежда за нея по-различен.
Мъжът също е заинтересован да има по-дълга любовна игра не само защото неговата съпруга ще стане по-отговаряща, по-реагираща, по-топла и това ще донесе по-голямо удоволствие и за него самия, но и самият той ще изживее лично по-голямо удоволствие и удовлетворение. След тези ласки, нежност, някои еротични мисли или стимулиращи знаци, ерекцията в него се засилва и настъпва втората фаза на половото общуване, която може да продължи 20 и повече минути.
По време на любовната игра се включват неща, които доставят удоволствие и на двамата. Обикновено мъжете са инициаторите и новаторите, които въвеждат нещо ново в любовната игра, но те никога не трябва да форсират положението, особено за нещо, което още не може да се приеме от жената. Важно е да се постигне взаимно удоволствие, по най-различни и разнообразни начини, избрани и практикувани от двамата.
Д-р Херберт Майлз, известен авторитет по сексологичните въпроси в християнските среди съветва: В обществото скромността е кралица на добродетелите, но в уединението на семейната спалня, зад заключената врата, в присъствието на чистата семейна любов не е необходимо да се отдаваме на скромност. Двойката трябва да се чувства свободна да прави това, което й доставя удоволствие и което я води към пълно изявяване на взаимната любов.” Затова е нужно да бъдем предупредени: В СЕКСУАЛНО ОТНОШЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАКТИКУВА ТОВА, КОЕТО И СЪПРУГЪТ, И СЪПРУГАТА ЖЕЛАЯТ. НИКОГА, НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА НАСИЛВА ДРУГИЯ ДА ПРАВИ НЕЩО, КОЕТО НЕ МУ Е ПРИЯТНО. ЛЮБОВТА НЕ Е НАСИЛИЕ!

ЛЮБОВНИЯТ ОТГОВОР НА ЖЕНАТА
Вниманието на мъжа по време на любовната игра е съсредоточено повече върху гърдите и влагалището на жената, защото докосването до тях му доставя особено удоволствие. Това доставя удоволствие и за жената, защото това силно ерогенни зони, но мъжът трябва да знае, че най-силно ерогенната зона за жената, която е свързана с най-силно удоволствие за нея това е клиторът. Един мъничък орган, който се намира преди отвора на пикочния канал и влагалището. Той много наподобява по своето устройство мъжкият полов член само че в много умалени размери и се състои от главичка, тяло и качулчица. Когато се стимулира, той се изпълва с кръв, подобно на пениса и пулсира с чувство на удоволствие.
Подробно изследване на Мастерс и Джонсън, както и на редица други учени установява, че клиторът няма никаква друга функция, освен тази, да предизвиква сексуално удоволствие. Това е най-чувствителната, най-ерогенната зона по тялото на жената, поставена, за да може тя да изпита върховно удоволствие от секса, независимо дали той е свързан с идеята за продължение на рода или не.
При обикновен полов акт мъжкият полов член не докосва пряко клитора, затова сексолозите съветват съпруга с леки и нежни масажни движения да подготви своята съпруга до момента, в който установи, че тя е готова с желание да продължи по-нататък любовната игра и самото полово сношение. Някои автори сравняват клитора с окото: както не е добре никога да пипаме директно окото си с ръце, също и клиторът не е препоръчително директно да бъде докосван. Леко докосване отгоре върху качулчицата и даже върху кожната гънка, която го покрива води до необходимото усещане и реакция на женския организъм.
При това тази стимулация върху клитора веднъж започнала не трябва да се прекратява рязко, защото това ще се отрази и на желанието на жената за полово сношение. Напротив, мъжа трябва да се научи да преминава към следващите фази като нежно продължава да поддържа стимулиране на клитора, което по най-добрия начин ще доведе жената до оргазъм.

ЛЮБОВНИЯТ ОТГОВОР НА МЪЖА
Сексуалното възбуждение на мъжа започва с реакцията на неговия полов член, което може да последва буквално секунди след някаква възбуждаща гледка, или докосване,ласка от страна на съпругата, или някоя мисъл. От този първи момент неговото възбуждение може да нараства много бързо особено ако стимулиращият момент продължава. Главичката на члена е най-ерогенната зона за мъжа, която отговаря най-бързо и точно на някакво стимулиране. 80-90% от мъжката сексуалност е съсредоточена в пениса и множеството нервни окончания, които завършват тук.
Мъжът изпитва удоволствие от докосване в областта на главичката на пениса също така в областта на скротума, тази подобна на сакче, на торбичка кожна гънка, в която се намират тестисите, мъжките полови жлези. Много е важно жената да знае, че нежното докосване в тези области предизвиква изключително удоволствие у мъжа, но същевременно силният удар може да предизвика шок от болка.

НАВЛИЗАНЕ С ПОКАНА
По пътя към оргазъма, се идва до момент, когато съпругът поставя своя полов член във влагалището на жената, в тялото на жената. Има физиологични белези, които показват, че жената е готова за това – лекото навлажняване на влагалището, но мъдрият мъж трябва да изчака още малко, за да получи и доказателства за емоционалната готовност на жената. Подходът “навлизане след покана” дава на жената чувството за сигурност, че тя владее положението свързано с това кога и как съпругът й ще навлезе в нейното тяло. Ако някой ви дойде на гости и влезе в дома ви преди още да сте го поканили едва ли ще се чувствате много приятно и сигурно ще си мечтаете кога по-скоро ще се махне този нахалник. Същото е и с жената. Когато тя е готова, тя ще ви покани.
При това вие от опит знаете, че с едното влизане не се стига веднага до оргазъм – нито за мъжа, нито за жената. Любовната игра и тук може да продължи с влизане и излизане толкова пъти, колкото е приятно на двамата съпрузи. За тяхното взаимно удоволствие не е важно само да се стигне до крайната фаза на еякулация, а е важно да се вършат такива неща, свободно и толкова продължително, че това да достави радост, удоволствие и взаимно удовлетворение. Понякога тяхната среща в леглото ще бъде по-страстна и вихрена, понякога ще бъде по-игрива и закачлива, зависи от настроението и от много неща в определения момент.
При мъжа оргазмът протича в две фази. Когато кръвта в половия член изпълни всяко възможно пространство, мускулите в основата на пениса се контрактират и през канала се отделя произведеният от половите жлези около половин чаена лъжичка семенна течност. Докато жената може да бъде прекъсната във всеки един момент по пътя й към оргазъм, то при мъжа не е така. Веднъж навлязъл във фазата на оргазъм – контракция и еякулация, той не може да бъде спрян, независимо от обстоятелствата наоколо.
При жената оргазмът протича малко по-сложно. Много автори говорят за влагалищен оргазъм и оргазъм на клитора. Те не могат да бъдат напълно разграничени защото в крайна сметка цялото полово възбуждение се командва и се осъществява чрез нашия мозък, т.е. на едно място. Анкети проведени между 300 000 установяват, че само 30% от тях получават оргазъм без всякакво стимулиране и докосване на клитора – т.е. чист влагалищен оргазъм. При другите 70%, само от стимулирането на влагалището чрез движенията на мъжкия полов член оргазъм не се получава. Според един голям християнски специалист-сексолог Тим ЛаХей, нежеланието на много двойки – и мъже и жени, да включат стимулирането на клитора в своите предварителни любовни игри лишава много от жените от удоволствието да изпитат оргазъм. СЪПРУЖЕСКИТЕ ДВОЙКИ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА СМЕСВАТ РЪЧНОТО СТИМУЛИРАНЕТО НА КЛИТОРА, СЪОТВЕТНО НА ПЕНИСА ПРИ МЪЖА, С МАСТУРБАЦИЯ! Мастурбацията представлява манипулация, която извършваш сам върху себе си. В основата на това деяние стои нещо егоистично, което води до грижа само за себе си и това няма нищо общо със стимулирането на клитора по време на сексуално общуване между партньорите. Бог е създал жената с този орган и любовната игра включва въздействие и върху него и за твърде много жени именно това е пътят за постигане на истинско полово удовлетворение и екстаз.

МНОЖЕСТВЕН ОРГАЗЪМ
Някои нови изследвания показват, че много жени са в състояние да изпитат няколко пъти оргазъм за кратък период от време. Понякога това е трудно за разбиране от страна на мъжа и още по-трудно за отговор от негова страна. За да може да повтори своя оргазъм на мъжа са нужни поне 45-60 минути. А жената, ако бъде подходящо стимулирана може да изпита 4-5 пъти оргазъм едно след друго, като всеки следващ е с нарастваща интензивност. Много жени обаче даже и не знаят този факт и не са чували за тези свои възможности, камо ли да са ги изпитали.
Именно по тази причина, мъдрият мъж, след като е достигнал своята връхна точка, след еякулация, ще се погрижи съпругата му да изпита още веднъж оргазъм, стимулирайки нежно областта на клитора. Това е реакцията на любещия съпруг, който не само очаква, но е и готов да даде от себе си всичко за да осигури до край удоволствието на своята съпруга. Разбира се не е необходимо това да става с някакво насилие и настояване, и то всеки път. Кога всичко – и обстановка, и настроение, и здравословно състояние, когато всичко е на лице, жената сама ще подскаже и мъжът ще усети нейната нужда и желание. За повечето жени, достигането на един оргазъм е напълно удовлетворително.

СЪВМЕСТЕН ОРГАЗЪМ
Целта на половия акт е и двамата съпрузи да достигнат до оргазъм, но това не е задължително да стане едновременно. НАЙ-ВАЖНОТО Е И ДВАМАТА ДА ИЗПИТАТ ВЗАИМНО УДОВОЛСТВИЕ, И ДВАМАТА ДА СТИГНАТ ДО ОРГАЗЪМ, И ТЯХНАТА ЛЮБОВ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ОТНОВО И ОТНОВО. За повечето семейни двойки се оказва най-подходящо, когато мъжът помогне най-напред жената да изпита оргазъм, който се последва много скоро от неговия оргазъм. Така и двамата ще могат да изпитат удовлетворение.

СЛЕД ТОВА
След като са достигнали до върха на изживяването се навлиза в следващата фаза на успокоение, когато всички функции и параметри влизат пак в нормата. Обикновено при мъжа това става рязко и ако той следва естествената си природа би следвало веднага след полов акт да се обърне и да заспи. Колко много мъже го правят! При жената е по-различно. На нея са й необходими 10-15 мин., за да дойде до нормата. В този именно период тя има особена нужда от него, да продължи да е нежен, леко да я прегърне и да изрази радостта си, благодарността си. Оргазмът за жената не е показател, че всичко е приключило, а напротив, момент отбелязващ преминаване към следващата фаза на затишието. Много жени споделят: “Бих желала мъжът ми да не заспива толкова бързо след полов акт” или “Бих била щастлива, ако мъжът ми ме целуне и прегърне след това”, или “Бих желал той да изрази по някакъв начин радостта си, удовлетвореността си, че е бил с мен.”
Мастърс и Джонстън докладват от своята анкета, че след полов акт жената има нужда да спи по-близко до своя съпруг, тя има нужда да продължи допира на телата. Ако мъжът стане и напусне леглото след полов акт жената се примъква и заспива на неговото място, ако жената стане и напусне леглото, мъжът продължава да спи в неговото място.

РЕЛИГИЯТА, ЖЕНИТЕ И ОРГАЗМЪТ
Колкото и парадоксално да звучи, религиозните жени имат по-голям шанс да изпитат сексуално удовлетворение от нерелигиозните. Изследването на Redbook в САЩ установява, че религиозните жени имат по-пълноценен сексуален живот. Те са по-задоволени сексуално, по-активни и по-често изпитват оргазъм от останалите.
Изследване на Тим и Бевърли Ла Хей, публикувано в тяхната книга “Да създадеш семейство” посочва, че 92 от всеки 100 жени до 20 год. изживяват оргазъм в повечето случаи. 89% от жените до 30 год., 86% – до 40 и 84% до 50 изживяват оргазъм много често. Друго едно изследване сред християнските семейства посочва, че 67% от жените изпитват оргазъм винаги при полов акт!

ПРОБЛЕМИ С ПОСТИГАНЕТО НА ОРГАЗЪМ ПРИ ЖЕНАТА
До скоро, когато жената имаше сексуални проблеми, тя беше оставяна сама на себе си и често достигаше до фрустрация. Но днес нещата не стоят така.
Беше установено какво пречи на жената да достигне до оргазъм. Сърдитост, огорчение, тревожност, незнание, физическа умора или психическо изтощение са бариери по пътя към адекватен отговор в сексуално отношение и към достигане до оргазъм. И доколкото нашият най-сексуален орган е мозъкът, трябва при него всичко да е наред, той да каже “да”, за да се стигне до пълно сексуално удовлетворение. Нужно е позитивна нагласа към тези неща. Запознаването с една добра подходяща написана от специалисти литература по този въпрос, посещаването на семинари и др. средства за обучение могат да помогнат за да се постигне пълно сексуално щастие и удовлетворение между двойките. Разбира се при нужда трябва да се поиска консултацията и на лекар-сексолог, за да се намерят причините за пречката.
Друг начин да се получи по-голямо удоволствие от секса е свързан със засилването на мускулатурата на тазовото дъно.
Гимнастиката на д-р Арнолд Кегел – 2 от 3 жени след 40 год. са в опасност. 5-10 контракции 6 пъти дневно за първата седмица. За 6 седмици контракциите се увеличават до 50 на серия.

ПРЕЖДЕВРЕМЕННА ЕЯКУЛАЦИЯ
Мъжът влиза и 1-2 мин. след това настъпва еякулация. На пръв поглед това е негов проблем, но всъщност това е проблем на двамата и те двамата могат да го решат най-добре. Ако тя се ядоса неудовлетворена и каже нещо остро, само ще задълбочи още повече неговия проблем. Често пъти се изисква време за разрешаването му, затова съпружеската двойка трябва да се въоръжи с търпение.
Мастърс и Джонсън дават следните основни препоръки:
1/ ПЪРВО ПОМОГНИ НА СЪПРУГАТА СИ ДА ПРЕЖИВЕЕ ОРГАЗЪМ. Така той доставя на нея удоволствие, тя е спокойна, удовлетворена, щастлива, може вече да прояви по-голямо търпение, разбиране, помощ. След това той има възможност по-спокойно да се съсредоточи върху своя проблем. Чрез клитора или други начини, които на нея й доставят удоволствие.
2/ ОТДЕЛИ ВРЕМЕ ЗА ЛЮБОВНА ИГРА. Директното направление към полово сношение не е добро нито за жената, нито за мъжа, особено ако има проблеми с еякулацията. Той погрешно смята, че колкото по-бързо се насочи към самия акт, толкова по-добре ще бъде, но това е илюзия. Жената също трябва да прояви разбиране, нежност, без да докосва много главичката на пениса, която е главната ерогенна зона при мъжа.
3/ КОНТРОЛИРАЙТЕ ДВИЖЕНИЕТО НА ПОЛОВИЯ ЧЛЕН. По време на самия акт, когато пенисът навлиза във влагалището, добре е той да не навлиза докрай, така че да не се дразни онази най-чувствителна част от периферията на главичката на пениса и освен това, когато мъжът почувства, че еякулацията наближава трябва да спре всякакво движение за 1-2 мин. и после да продължи бавно и спокойно отново.
4/ КОТРОЛИРАЙТЕ МОМЕНТА, СЛЕД КОЙТО НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД. Рано или късно всеки мъж усеща момента, след който вече няма връщане назад. В периода на лечение, мъжът трябва да спира, когато усети, че този момент наближава и да изчака 15-20 секунди или 1-2 мин. Това не звучи много романтично, но е необходимо на този етап. В този момент е добре даже и двамата да спрат за малко всякакво движение, за да не стигне бързо до “последната права”.
5/ УДЪЛЖЕТЕ АКТА НА ПРОНИКВАНЕТО. Мъжът трябва да знае, че само първите няколко см от входа на влагалището при жената имат чувствителни нервни окончания, затова не проникването в дълбочина е главно за нея да изпита удоволствие и не е необходимо той, особено в периода на лечение, да се стреми да проникне дълбоко. Напротив, нека неговите движения да бъдат по-леки, поставени под контрол и това ще може да задоволи нея и да помогне на него да забави еякулацията.
6/ УДЪЛЖАВАНЕ НА КОНТРОЛА ВЪРХУ ЕЯКУЛАЦИЯТА. След като мъжът се научи да усеща момента на предстоящата еякулация, може да намали движенията си по време на полово сношение или съвсем да спре, за да може с това да предотврати момента на еякулацията, той вече започва всъщност да осъществява контрол върху този процес. Ако това се постига за 15 сек. много скоро той ще може да задържи положението и за 30, след това за 1 мин., после за 2 и т.н. Няма да мине дълго време и той ще установи, че напълно владее положението и може да удължи времето преди еякулацията толкова, колкото е приятно и на двамата.
Те ще открият нови преживявания в сексуалното общуване, което ще бъде много приятно и за двамата. Може би до този момент тя не изпитвала оргазъм или ако е изпитвала, сега ще изживее многократния оргазъм. Някои двойки най-после могат да си позволят да опитат и други пози в леглото, нещо, за което по-рано не са се сещали.

МЪЖКАТА ИМПОТЕНТНОСТ
10% от мъжете се оплакват от нарушение в способността за ерекция на половия член или т.нар. импотентност. Това може да бъде причинено от чувство за гняв, страх, вина, стрес, депресия и други някои фактори. Проблемът с АЗЪТ – да не се провали ли да не се изложи е най-опасен за мъжа. Могат да бъдат причина някои органични заболявания – сърдечносъдови, диабет, както и затлъстяването, лошо физическо състояние, тежък пушач, алкохолик и т.н. Пасивната жена, която не реагира е най-опасна за мъжа.
За да се излезе от ситуацията трябва не да се крием от проблема, а напротив да го погледнем право в очите. Особено за вярващия Бог може да подпомогне емоционалното равновесие. Най-труден е ЕГО проблема. Това изисква намеса на специалист, психолог-сексолог, който да започне работа с пациента си. Но програма за обща физическа подготовка, фитнес програма, всичко, което можем да направим за нашето здраве би могло да помогне в случая. Най-жесток е психологическият момент. Хора, които имат добро самочувствие, които имат положителна настройка на мисълта не могат да достигнат до това състояние или ако по някаква причина са достигнали в даден момент, много лесно се измъкват. Колкото повече човек си мисли, че сексуално е капитулирал, толкова повече той наистина капитулира.
В лечението изключителна роля играе съпругата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>