Как да оценим своя семеен партньор

На семинар за семейството психоложка помолила присъстващите да запишат поне 10 добри неща относно техния съпруг/а. Тя предвидила награда за този, който пръв свърши задачата. Тя разказва: “Не след дълго победителят стана известен, но броя на хората, които не бяха написали нищо върху листа хартия, ме шокира.” Представяте ли си, вие живеете с този човек, той е вашата половина, част от вас и вие не сте в състояние, или не желаете да посочите дори една черта, заслужаваща похвала!
Във всекидневието на съпружеския ни живот ние сме склонни да приемем нашите партньори като ДАДЕНОСТ. Все повече и повече свикваме с добродетелите и положителните прояви и започваме все по-лесно и по-бързо да се нахвърляме срещу грешките и слабостите, които ни дразнят. Рядко споменаваме похвалните качества, а преувеличаваме и отделяме много внимание на отрицателните, които обикновено са и по-малко.
Наранен съпруг споделил веднъж преживяванията си по време на избирането му за президент на компанията, в която работел: ” Аз не мога да си спомня- пише той – някога да съм работил толкова усилено върху нещо, както върху подготовката на моята представителна реч. Аз представих моята реч на учредителния банкет, който беше посетен от цялото членство, техните съпруги, или съпрузи и гости. След като свърших говоренето, много от моите приятели ме наобиколиха да ми стиснат ръка и да ме поздравят за доброто представяне. Разбира се,това ми достави удоволствие. Но само един, чиято похвала най-много ми се искаше да имам, не каза нито дума. Това беше моята жена.Може да звучи като нещо много дребно, но то ме накара да започна да мисля повече върху оценяването.
Мъжът цени уважението и приветствията на другите, но има едно същество, което той иска да впечатли много повече , отколкото неговите бизнес партньори, приятели, или съседи- това е неговата съпруга.
Млада жена веднъж споделила колко много нейния съпруг мразел да работи в двора, но след като тя се възхитила на неговите мускули, когато той косял тревата от поляната, тя нямала повече проблеми.
Зачита ли свободата ви да развивате своите способности? Понякога помага ли ви при измиването на чиниите? Изхвърля ли отпадъците? Изчаква ли ви търпеливо, когато закъснявате с вечерята? Тези положителни прояви заслужават оценяване.
Посвещава ли време и енергия, за да бъде добър съпруг и нежен баща? Ако той предлага да вземе малкия Иво със себе си навън, за да ви отмени, вие трябва да оцените неговото желание да прекара малко време със сина си.
Ако реши да ви подари подарък, не мислете веднага за разточителността му, а го приемете с радост. Употребете подаръка, защото по този начин изразявате уважение към дарителя.
Жените също имат естествена нужда от оценяване – нещо, което малко мъже разбират. Мъжът е професионално горд със своята работа и от време-навреме получава награди, повишения.
Женската работа е насочена преди всичко към неприятни задължения около поддържане на дома, грижа за децата и съпруга. Но за разлика от съпруга, тя не очаква повишаване, заплата, извънредни награди. Много често няколко любезни думи, изразяващи оценяване от нейния съпруг са достатъчни да я освободят от напрежението на деня.
Много съпруги се оплакват, че техните съпрузи са внимателни към тях само когато очакват сексуална връзка. Жена, която не получава никога внимание, освен при интимно общуване, ще започне да отблъсква съпруга си и техните сексуални взаимоотношения. Така, че съпруг, който иска да получи от своята съпруга сексуално удоволствие, ще я хваща често за ръката, ще й говори любезно и ще й се усмихва.
Жената се нуждае да чува отново и отново от своя съпруг колко привлекателна е тя. Комплименти за косата й, фигурата й, роклята й са винаги уместни. Особено необходимо е това, когато тя прехвърли 40-те.
Мисис Рут Пийл, психоложка, казва: “Ако трябва да дам някакъв съвет на млади съпруги, то той ще е този: Проучи своя мъж… Разбери какво тай харесва , или не харесва, неговите силни качества и неговите слабости, неговите настроения и маниери. Да обичаш мъжа си е добре, но не е достатъчно. За да живееш с някого успешно, ти трябва да го познаваш, а за да го познаваш, ти трябва да го проучиш.”
Добър съвет за двамата партньори: Когато предприемете такова проучване, вие ще научите какво безпокои вашия партньор и какво го разсмива. Ще разберете кога се нуждае от окуражаване и кога- от успокояване.
Това проучване на вашия партньор никога не трябва да прекъсне през годините. И ако така продължите, ще дойдете до положение да го познавате по-добре отколкото познавате себе си.
Бракоразводните зали са пълни със двойки, които не са отделили време и сили , нито са положили старание да проучат партньора си. Те не са успели да посрещнат нуждите и да забележат определени тревожни сигнали, докато все още би могло да бъде направено нещо за техните взаимоотношения.
Постави си за цел да наблюдаваш, така че да можеш да откриеш у своя партньор нови качества и способности, които ти можеш да похвалиш. Забрави себе си и гледай на нещата от друга гледна точка. Колкото повече неща възприемеш, толкова повече ще бъдеш в състояние да разбереш защо твоят съпруг действа и мисли различно от тебе. Колкото по-добре го разбираш, толкова повече неща той ще разкрива пред теб.
Прояви желание от време навреме да участваш в дейности, които са удоволствие за другия.
Какъв чудесен начин да се разкриете един на друг. Ние всички се нуждаем от някого, с когото да споделим своите интимни мисли и чувства, без да се страхуваме, че ще ни се присмеят, или отблъснат. Покажи интерес и задавай въпроси, които ще доставят удоволствие на съпруга ти да им отговори. Всеки обича да бъде слушан с интерес от някого.
Някои хора мислят, че любовта и оценяването се чувстват от само себе си и не знаят как да ги изразят с думи. Други пък си спестяват думите, защото те приемат, че техните партньори знаят техните чувства, като че ли те могат да четат мислите им.
В началото може да се чувствате малко неловко да изразявате оценяването с думи, но практикувайте го. Вашият съпруг/а се нуждае да разбере какво чувствате в сърцето си.
Може би вие си мислите, че можете да изразите оценяването по друг начин- чрез грижа за дома, донасяне цялата заплата, или приготвяне на любима храна. Тези действия обаче на могат да запълнят нуждата от изразяване на оценяването с думи.
Когато изразявате похвала, избягвайте обобщаване, което поражда любопитство, или объркване, какво всъщност сте искали да кажете.
Избягвайте ласкателството!
Ласкателство и оценяване са две различни неща. Едното е неискрено, а другото е искрено. Едното е егоистично, а другото е неегоистично. Някой е казал: “Не се страхувай от врага, който те атакува. Страхувай се от този, който те ласкае.
Изгради в себе си способността да оценяваш. Не допускай да мине ден, без да си похвалил всеки член от твоето семейство за някаква добра проява.
Един от най-ефективните начини за изглаждане грапавините в семейството е ИЗРАЗЯВАНЕ НА ЛЮБОВТА И ОЦЕНЯВАНЕ НА ДРУГИТЕ.
Оценяването е мощна сила за промяна на поведението.
В една стара басня се разказва как слънцето и вятърът спорели кой е по-силен.
Вятърът казал: “Аз твърдя, че съм по-силен. Виж, този мъж там долу с палтото. Аз твърдя, че мога да му съблека палтото по-бързо, отколкото ти.” Слънцето се скрило зад облака, вятърът задухал. Усилвал се все повече, докато почти се превърнал в торнадо. Но колкото по-силно духал, толкова по-плътно възрастния мъж увивал палтото около себе си. Накрая вятърът утихнал и се предал. Когато слънцето се подало иззад облака и се усмихнало мило на възрастния човек, той избърсал челото си и съблякъл палтото си. Така слънцето демонстрирало, че НЕЖНОСТТА И ПРИЯТЕЛСТВОТО СА ПО-СИЛНИ ОТ ЯРОСТТА И НАСИЛИЕТО.
Вместо да се заяждате с вашия съпруг, че той е длъжен да изхвърли отпадъците, по-добре го помолете да ви даде в заем своите силни ръце. Вместо да недоволствате, че копчето е паднало от ризата ви, кажете на вашата съпруга, че тя е чудесна домакиня. Такива методи подтикват другия да направи най-доброто, на което е способен.
Съпрузите се нуждаят от някого, с когото те могат да споделят своите идеи за това, как разбират те нещата. Те се нуждаят от някой, който да утвърди техните идеи в конкуренцията , да има определено мнение по отношение кариерата им. И когато този НЯКОЙ , който стои до теб е ТВОЯТА СЪПРУГА, ти се чувстваш по-уверен и сигурен. Младите съпрузи, които са в началото на кариерата си особено се нуждаят от това.
Жените също се нуждаят от оценяване, за да изградят в себе си чувство за собствено достойнство. За по-голямата част от обществото днес традиционното предназначение на жените е смешно и абсурдно. Много хора гледат на жените, които отглеждат деца и поддържат дома като на хора “втора категория”. В резултат на това, жените, които се посвещават на присъщите им отговорности често започват да живеят с чувство за малоценност. Жените, които се грижат за дом трябва да знаят, че те заслужават почит заради приноса им за изграждане на здрави семейства. Нищо на земята не може да помогне на съпругата да изгради истинско чувство за достойнство, както нейния съпруг, когато я цени като човек, съпруга, майка и домакиня.
В семейството ние винаги си влияем един на друг- положително,или отрицателно, съзнателно, или несъзнателно. Ние имаме способността да се лекуваме един друг, или да се нараняваме, да се възстановяваме, или изчерпваме, да си помагаме, или спъваме. Ние можем да направим така, че нашите съпрузи да се чувстват ценни, важни , със стойност. Това може да се постигне чрез оценяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>