Как го направи Испания: Икономиката ѝ се разширява на фона на забавянето в еврозоната

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000276299-article3Икономиката на Испания успява да расте на фона на забавянето в еврозоната в края на 2018 г. и въпреки че страната, както и останалата част от региона е изправена пред по-слаба перспектива през тази година, съобщава Bloomberg.

Растежът на страната неочаквано се ускори до 0,7% през четвъртото тримесечие спрямо предишните три месеца. Това са данни, които контрастират на отчетените в Германия, Франция и Италия, където напрежението в търговията, бурните протести и бюджетните битки спъват растежа. Испанското производство е било стимулирано от потребителските и правителствените разходи и от нарастването на износа.

 Правителствените разходи са нараснали заради наемането на допълнителен брой служители, но инвестициите намаляват, пише още Bloomberg.

„Вътрешното търсене е много силно“, коментира Мария Хесус Фернадес, икономист във Funcas. Според нея ръстът на броя на работните места е причината за по-силния растеж на икономиката в сравнение с отчетените нива в ЕС.

Икономиката на Испания поддържа темпа си на фона на все по-разрастващите рискове за перспективата, отбелязвайки 21-о подред тримесечие на растеж и годишен ръст от 2,5%. Но политическата несигурност се увеличава и в четвъртата по големина икономика в еврозоната, докато премиерът Педро Санчес се опитва да се пребори за плана за бюджетните разходи на страната за 2019 г. Така се оказва, че Испания също не е имунизирана към някои от проблемите на съседите си.

Испанската централна банка очаква растежът да достигне 2,2% през 2019 г., но управителят Пабло Ернандес де Кос каза по-рано тази седмица, че забавянето в еврозоната създава рискове за снижаване на вътрешните перспективи.

Факторите, които оказват негативен ефект върху растежа в евроозната и които първоначално изглаждаха само временни, продължават да тежат на икономиката. Стагниращото търсене в Китай означава, че германските автомобилопроизводители ще продължат да страдат, след като почти хвърлиха икономиката в рецесия. През декември продажбите на дребно в Германия паднаха повече от очакваното, докато във Франция бизнесът търпи загуби заради протестите на жълтите жилетки.

Международният валутен фонд намали прогнозата си за икономиката на еврозоната за 2019 г. до 1,6% през миналата седмица, което е с 0,3 процентни пункта по-малко спрямо предишните прогнози от октомври.

„Въпреки че не се очаква испанската икономика да заобиколи забавянето, тя продължава да бъде невероятно устойчива“, заяви в сряда изпълнителния директор на Banco Santander Ана Ботин.

По статията работи: Магдалена Иванова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>