Какво промениха изборите в политическия пейзаж в Испания?

0000408908-article2Само две години, след като беше отстранен от кормилото на Социалистическата партия и завръщането му на поста с победата на партийните избори, Педро Санчес спечели парламентарните избори в Испания по-убедително, отколкото се очакваше, пише испанският вестник El Pais.

Санчес дори беше близо до това да спечели с достатъчно голямо мнозинство, за да не му се налага да иска помощ от каталунските сепаратистки партии. Но сега той е остана с един депутат по-малко от нужните му за абсолютно мнозинство (176 народни представители), ако се съберат представителите на социалистите с тези на „Унидас Подемос“ (коалиция между Обединената левица и Подемос) и Баската национална партия (БНП).

Но със 123 места в Конгреса, в сравнение с 84, действащият премиер сега е в много удобна позиция благодарение на отслабената опозиция: Народната партия претърпя смазващо поражение, получавайки само 66 депутати в сравнение със 137 през 2016 г. А социалистите ще се ползват с абсолютно мнозинство в Сената, досега доминиран от консерваторите.

Националистите от „Вокс“ също са в празнично настроение, защото станаха нов член на конгреса с 24 депутати, след като получиха 10.26% от вота. Въпреки победата си, „Вокс“ няма да играе решаваща роля във формирането на новото правителство, тъй като не се представи толкова добре, колкото показваха някои анкети. Сега Испания се присъединява към списъка от европейски страни с крайнодясна партия в парламента, въпреки че, за разлика от Италия, те няма да имат глас.

„Сиудаданос“ (Гражданите) беше един от големите победители на тези избори, но това може да се окаже без значение, ако социалистите успеят да се коалират с партиите вляво. Дясноцентристката група увеличи присъствието си от 32 представители през 2016 г. до 57, като така става третата по сила фракция в конгреса. Лидерът на „Гражданите“ Алберт Ривера вече отхвърли възможността за коалиция със социалистите.

„Унидoс Подемос“ отстъпи значително до 42 депутати от 71, като вече е на 4-о място. Въпреки загубата на 30 народни представители, фракцията успя да се представи по-добре, отколкото предвиждаха анкетите и нейният лидер – Пабло Иглесиас, ще се стреми към формиране на управляваща коалиция с партията на Санчес. За първи път след завръщането на демокрацията, Испания може да има по-леви министри от тези на социалистите. Левият блок, съставен от Социалистическата партия и „Унидас Подемос“ има 20 места повече от комбинацията между десните НП, „Сиудаданос“ и „Вокс“.

Регионално представителство Междувременно, сепаратистката Каталунска републиканска левица увеличи присъствието си в парламента от 9 депутати през 2016 г. на 15, което е значителен напредък. Друга каталунска сепаратистка група – Junts per Catalunya – партията на бившия регионален премиер Карлес Пучдемон, получи 7 места.

Две други регионални партии подобриха представянето си в сравнение с 2016 г.: БНП получи едно допълнително място и сега има 7 народни представители в конгреса, докато радикалната левичарска баска партия EH Bildu удвои присъствието си от две места на четири.

Коалицията на Канарските острови има двама депутати, „Навара Сума“ също толкова, базираната във Валенсия „Компромис“ има един и Регионалистката партия на Кантабрия стана другият нов член на конгреса след „Вокс“ с един представител.

Коалицията за Мелия, от испанския африкански анклав, е много вероятно също да получи едно място след окончателното преброяване на гласовете.

При този сценарий, Социалистическата партия е единствената, която може да формира управляващо мнозинство. „Сиудаданос“ почти изпревари НП и сборът на депутатите им с тези на Санчес ще са достатъчни за абсолютно мнозинство. Но лидерът на „Гражданите“ Алберт Ривера изключи тази възможност, а поддръжниците на социалистите викаха пред партийната централа в неделя: „Не с Ривера“.

Това беше катастрофална нощ за дясното. Новият лидер на НП Пабло Касадо доведе фракцията до най-лошия резултат в цялата ѝ история, доста под дори най-песимистичните прогнози. Девет месеца, след като пое ръководството на партията от Мариано Рахой, си пролича, че завоят надясно на Касадо беше ужасна грешка: той загуби избирателите-центристи от „Сиудаданос“ и крайно-десните избиратели от „Вокс“.

Касадо – който, необичайно за него, не отговори на въпросите на журналистите – заяви, че това е „много лош резултат“, но се оправда с „фрагментаризацията на вота“ и изглежда, че имаше намерение да остане начело на партията. Народната партия сега ще се опита да ограничи загубите на предстоящите местни и регионални избори на 26 май.

Ситуацията е напълно различна от преди една година, когато партията на Рахой беше на власт, а социалистите се представяха много слабо в анкетите. Нещата започнаха да се променят с вота на недоверие, който изведе Санчес на власт през юни 2018 г. и който отключи борба за надмощие в дясното и доведе социалистите и „Подемос“ до пълен синхрон.

Редактор: ИЛИЯ ЛАЗАРОВ

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>