Какво е диабетът…

Диабетът е метаболитно разстройство, което се случва, защото панкреасът не произвежда инсулин, oт  който тялото се нуждае, или производството му е с по-ниско качество. Инсулинът е  хормон, а хормона представлява химическо съединение ( продуцирано в случая от панкреаса ) – основната съставка, отговоряща  за поддържането на подходящи стойности на кръвната захар.

Позволява да се транспортира глюкоза в клетките, така че те да произвеждат енергия или да складират глюкоза, докато нейното използване бъде необходимо. Когато е факт прекомерното увеличаване на захар в кръвта, това се нарича хипергликемия. Диабетът засяга все повече хората. От захарен диабет в света са болни над 120 милиона хора.

В България са засегнати около 2 % от населението. Процентът постоянно се увеличава и голяма част от болните не знаят за болестта си. Добре е да се правят профилактични изследвания и да се образоват пациентите да контролират своя диабет правилно, тъй като това може да доведе до други заболявания: сърдечно-съдови, неврологични, ретинопатия ( заболяване на очите, което може да доведе до слепота. Това състояние се предизвиква от промяна на очните капиляри – те стават крехки и започват да отделят течност, а това води до подуване  на ретината и възможна загуба на нормално зрение.

В напреднал стадий се наблюдават различни усложнения като отлепяне на ретината, например.) и нефропатия ( заболяване на бъбреците, при което те не могат да функционират правилно, поради увреждане на кръвоносните съдове, причинено от диабета ).

Видовете диабет:

Диабет тип 1: Най-често срещаната възраст: в детството, юношеството и началото на зрелостта. Обикновено се появява внезапно и често независимо от семейната история. Това се дължи на разрушаване на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Липсва инсулинова секреция. Започва изкуствено прилагане на инсулин от началото на заболяването. Симптомите се увеличават: необходимостта да се пие вода, увеличаване на количеството на урината, умора и загуба на тегло.

Диабет тип 2: Обикновено се появява по-късно в живота и е много по-често срещан, отколкото преди години. По принцип, се има предвид факта, че също страдат или са страдали някои членове на семейството. Дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, понякога в съчетание с понижено производство на хормона.

Гестационен диабет: Смята се, че е от време на време диабет, както и че може да контролира други видове диабет.

Той възниква по време на бременност и обикновено се диагностицира чрез скринингови тестове, направени между  24-та и 28-та гестационни седмици на бременността. Организмът на бременната започва да се нуждае от повече инсулин, а понякога панкреасът не може да произведе достатъчно количество. Обикновено пациентката възвръща нормалното си състояние след раждането.

Други видове диабет:

Други видове диабет са причинени от неизправност на панкреасните клетки или на инсулина, които те произвеждат, проблеми на обмяната на веществата и др. Много пъти тези заболявания са причинени от генетични дефекти, лекарства, инфекции или други заболявания.

Кои са основните симптоми при диабета? Често уриниране; Гладът е необичаен; Прекомерна жажда; Слабост и умора; Загуба на тегло; Раздразнителност и промени в настроението; Чувство на стомашно разстройство и повръщане; Чести инфекции; Замъглено зрение; Порязвания и ожулвания, които не се лекуват, или се лекуват много бавно; Мравучкане или изтръпване на ръцете или краката; Повтарящи се инфекции на кожата или пикочния мехур; В допълнение, повишени са нивата на кръвната захар и урината.

Превенция: Избягване на наднорменото тегло и затлъстяването. Извършване на редовни физически упражнения. Спирането на цигарите и алкохола. Здравословна диета ( начин на хранене ).

Диагностика: Често стойностите на кръвната захар се установяват по време на рутинни годишни изследвания. Анализи трябва да се направят, за да се определи  причината за симптоми като повишена жажда, уриниране, глад, фамилна анамнеза за диабет, затлъстяване, чести инфекции или други усложнения, свързани с диабета. За да се измери концентрацията на захар в кръвта от кръвната проба на пациента,  това трябва да се случи на гладно, в продължение на най-малко 8 часа преди теста, но може да бъде получена и след хранене.

Нормално е до известна степен да са повишени нивата на кръвната захар в кръвта след хранене, но дори и тогава стойностите не трябва да бъдат много високи. При хората над 65 години е по-добре тестване на гладно, тъй като възрастните хора имат по-високо увеличение на концентрацията на кръвната захар след хранене.

Има и друг вид  кръвен тест, наречен: тест: орален глюкозен толеранс, който се прави в някои случаи, както и когато се предполага, че една бременна жена има гестационен диабет. В този тест пробата се получава като чиста стойност на кръвната захар, предоставя на пациента да пие специален разтвор, който съдържа стандартното количество глюкоза.

Третирания: Лечението на захарения диабет се основава на три стълба: диета ( начин на хранене ), упражнения и адекватно лечение. То има за цел да се поддържа нивото на кръвната захар в рамките на нормалното, за да се сведе до минимум риска от усложнения, свързани със заболяването.

При много пациенти с диабет тип 2 лекарства не биха били необходими, ако контролират наднорменото тегло и извършват редовна тренировъчна програма. Въпреки това, често е необходимо  заместителна терапия с инсулин или перорални антидиабетни препарати.

Орални антидиабетни препарати: Те са предвидени за хора с диабет тип 2, които не са в състояние да намалят нивата на кръвната захар чрез диета и физическа активност!

Лечение с инсулин: Прилага се при диабет тип 1, както и в някои случаи на диабет тип 2, когато начина на живот не се променя към балансиран режим на хранене и движение. Инсулинът се прилага чрез инжектиране в съществуващата мазнина под кожата на ръката. Ако се приема през устата, ще бъде унищожен в стомашно-чревния тракт, преди да премине в кръвния поток. Инсулиновите нужди варират в зависимост от приема на храна и физическата активност. Хората, които следват разумна диета ( начин на хранене ) и имат редовната физическа активност, се нуждаят от малко инсулинови дози.

Инсулинът може да се инжектира чрез различни устройства:

  • Традиционните спринцовки за еднократна употреба: в международни единици от 0 до 40.
  • Химикалки за инжектиране на инсулин, които са с форма на писалка – устройство, което вътре има касета, съдържаща инсулин.
  • Предварително напълнени спринцовки с инсулин. Препоръчително е да се влиза през корема, ръцете или бедрата. Прониква бързо, ако се инжектира в областта на корема. Добре е винаги да се инжектира в същата зона, но с малко изместване на мястото на инжектиране. Избягва се инжектирането в гънките на кожата, средната линия на корема и областта на слабините и пъпа.

!!!  Очаквайте продължението, отново с орентир – насоки: ЛЕЧЕНИЕ: НАЧИН НА ХРАНЕНЕ !


 

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>