Какво да правим с жизненонеобходимите мастни киселини

 

ДИЕТОЛОГ  ЕКОТЕРАПЕВТ

ТЕОДОСИЯ СТАНЕВА

( ЧАСТЕН КАБИНЕТ ПО СВЕТА чрез интернет )

 

 

 

Моя снимка 119

Какво да правим с жизненонеобходимите мастни киселини?

 

Мастните киселини като цяло се разделят на ненаситени и наситени. Ненаситените са добрите мастни киселини и са хранещи мозъка, сърцето, кръвоносните съдове и кожата. Някои от тях не се произвеждат от човешкото тяло и е необходимо да се набавят с храната. Това са именно жизненонеобходимите мастни киселини, жизнено важни за пълноценен живот.

Ако консумираме храните в естествения им вид, няма нужда да се добавя допълнително мазнина, тъй като можем да си набавим необходимите ненаситени мастни киселини от мазнините, които самите те съдържат. Но, витамин А може да бъде усвояван по-добре, ако в храната има студено пресовано растително олио. Той е мастноразтворим и може лесно да се разтвори в олиото. Друг вариант ( който препоръчвам ) е да се хапват семена, ядки, зърна и бобови растения  ( според нуждите на индивидуалния човек ). Така ще се набавят и усвояват витамините като цяло. Така ще се снабдяваме и с нужните ни мастни киселини за реален живот и от тях.

Ненанситените мастни киселини са така известните  Омега – 3 и Омега – 6. И, двата вида имат значение за хормоналния баланс, за растежа на мускулите ни, за нормалното функциониране на нервната ни система, за предпазване от тумори.

Три от Омега – 3 ненаситените мастни киселини: алфалиноленична киселина, ейкозапентанова киселина и докозахексанова киселина са много важни за организма ни.

От Омега-6 ненаситените мастните киселини  с най-голямо значение за организма са : линоленова киселина, гама-линоленова киселина, дихомо-гама-линоленова киселина и арахидонова киселина.  

Храните от растителен вид, в които се съдържат са: семена от лен, семена от слънчоглед ( Омега – 3 ) и слънчогледови семена и олио, тиквени семки, сусамово семе, орехи, бадеми, лешници, зародиш от пшеница ( Омега – 6 ).

С любов,

Skype: zdraveyanaaaaaa

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>