Испания – Какво да правим, ако спрем с плащането на вноските по ипотеката

imagesЗа да се предотвратят крайни ситуации като запор (embargo ) има няколкo алтернативи и е интересно да се запознаем с тях.

Банката може да заведе дело веднага след първото неплащане, но практиката показва, че това не е така. Обикновено едва след третото неплащане се завежда дело срещу длъжника.

От този момент нататък дългът се превръща в една снежна топка и все по-трудно е да се реши проблема. Така че, ако смятате, че наближава такава ситуация, не е зле да потърсите съвет от специалист и да вземете някакви мерки.

Ако виждате ясно, че не сте в състояние да платите месечната вноска или те вече са станали две, е хубаво да говорите с вашата банка, дори писмено да обясните проблемите си и по този начин да се опитате да получите някакво, макар и временно решение.

- Период на заплащане само на интересите ( periodo de carencia): През този период се плащат само лихвите от получения кредит без да се амортизира капитала. Това предполага намаляване на месечната вноска ( letra). Тази операция е препоръчителна само в случай, че имате перспектива в кратък срок да започнете работа или да подобрите месечните си доходи.

- Парализиране на процеса на запор, плащайки неплатените квоти: Това е така наречената ( rehabilitación hipotecaria ), т.е. малко преди търга ( subasta) на собствеността да се платят всички неплатени квоти. По този начин се постига спиране на цялата процедура. Това може да се направи само един път на всеки 5 години, освен това е много скъпо.

Когато банката е предприела действия по юридическата рекламация на неплатените задължения, (¡)се добавят лихви поради неплащането, които са между 20 и 30% , както и разходите за адвоката, който е нает от банката за случая. Разходите за адвокат в много случаи са несъразмерни и граничат със злоупотреба.

- По-добре е да се продаде собствеността на загуба отколкото да се стигне до търг. В много случаи е за предпочитане да се продаде на загуба отколкото да бъде запорирана собствеността.

А (nqma zapetaika), ако сте продали собствеността и ви остава дълг например от 20.000 €, може да се стигне до споразумение с банката за изплащането на тази сума. Обикновено при търговете банката става собственик. Процесът на запор (embargo) е дълъг – приблизително година и половина.

Статията подготви: Финансов експерт Руми Сарайска, Мадрид – Тел./ факс: 0034/ 91 817 58 91; Мобил: 0034/ 617 32 11 56; Ел. поща: sarayska@yahoo.es ;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>