КАЙЕН – ЛЮТ ЧЕРВЕН ПИПЕР

PaprikaКАЙЕН – ЛЮТ ЧЕРВЕН ПИПЕР – земна приказка. И, червен и, лют! Това ли е земната приказка?

Да, червен – земно и лют – полет към приказното… Прекаленото заземяване ни води до там да излезем от Пътя и за това е добре да вземем лютината, за да полетим…, а в последствие да кацнем заздравени и в синхрон и с всичко земно, по-малко земно и летящо в нас…

Колко ли от вас ме разбраха? Аз ще продължа и се надявам, че тази асоциация, която правя с това растение – билка ще помогне да се докоснете до здраве, дори и само чрез неговия прием за профилактика и лечение. ЕТО ГО: с много витамини от групата „В“, минерали и фитохимикали в себе си като земна приказка…

Аплодисменти за Него: ЛЮТ ЧЕРВЕН ПИПЕР – КАЙЕН Витамините В1, В2, В3, В4 ( фолиева киселина), В5, В6, Е, С и А.

Минерали: калций, калий, магнезий, цинк, фосфор.

Аминокиселини: есенциални мастни киселини; кофеинова, лимонена, миристинова, р-кумарова и хлорогенова киселини.

Фитохимикали: Алфа-каротин, бета-каротин, бета-йонон, капсацин, лутеин, скополетин, куърцитин, лимонен, карвон, стигмастерол и др.

Кайенът, дали не е най-ефективната билка? Да проследим ползите му: Силни пречистващи свойства, които разбираемо подпомагат едно разумно направено пречистване на организма!

Мощно алкализиращ, което го прави забележим при пречистването като билка и особено при тези пациенти, които страдат от язва на стомаха и/или ленива като цяло храносмилателна система.

А, болките затихват! Подобрява кръвообращението! Балансира сърдечните функции, осигурявайки нужните количества кислород и хранителни вещества за всички тъкани!

Не по-малко го усещат с ползата си и хората със сърдечно-съдови проблеми! Няма сърдечни удари щом КАЙЕНЪТ е там! Активизира перисталтиката на червата и функциите в дебелото черво и дава енергия на цялата храносмилателна система!

Помага в изграждането на солна киселина, която е необходима за едно добро храносмилане и разграждане, най-вече за протеините в организма!

Имате язва на стомаха? – Тук отново е на помощ лютият червен пипер! Той първо почиства раната в стомаха ви, след това я дезинфекцира и разбира се дава нужното ускорение тя да зарасне!

Стимулира ендокринната система! Убива раковите клетки без да нанася вреди на здравите! Доказал се е при рак на панкреаса! Добре се справя с проблемите на белите дробове и бъбреците!

Помощник и при заболявания на далака! Артритът и ревматизмът си отиват, когато КАЙЕНЪТ е вече в нас! Настинките отлитат като изплашени птици щом зърнат ЛЮТИЯТ ЧЕРВЕН ПИПЕР – няма възпалено гърло и всичко в синусите е спокойно!

Какво облекчение е с присъствието му… Неврозите се преодоляват с него, а ако добавим и билката Лобелия (Lobelia inflata) въздействието се ускорява! Подпомага действието и на други билки.

Големият списък за лечение с КАЙЕН на: Анемия. Световъртеж. Ниско тегло. Затлъстяване. Повишен холестерол. Акне. Розацея. Абцес. Атеросклероза. Високо кръвно налягане. Диабет тип 1. Гангрена. Подагра. Разширени вени. Полипи. Простатит. Кръвонасядания. Мускулни крампи. Мигрена. Загуба на слуха. Херпес инфекции. Чревни паразити. Хемороиди. Синдром на Рейно. Болест на Паркинсон Спин. Рак. и др.

Начини на приемане: КАЙЕНЪТ е най-ефикасен, когато се приема на гладно! При много силни дразнения при консумацията му, може да се взема заедно с друга храна! КАЙЕН с тиква (варена на пара) как ви се струва? Или, просто го поръсете върху ябълката си!

Да си приготвим запарка: Приготвя се като в 200 мл гореща вода се добавят по 1 щипка лют червен пипер (КАЙЕН) и розова сол. След 5 минути запарване се приема бавно – на глътки.

Пие се сутрин и вечер преди хранене. *** Можете да си правите и гаргара на гърлото! *** Миришете го и ще ви мине главоболието! !!! Винаги се консултирайте със специалист, когато приемате билки !!! Има какво още да се добави за КАЙЕНА и знаете, че давам възможност на вас да допишете!

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>