КАЗУСЪТ “КАТАЛУНИЯ”: ЕС подкрепи Мадрид

46cc56449b655357e5e4a9b877522907_bigБрюксел обяви, че няма да се намесва във вътрешнополитическия конфликт

Спорът за независимостта на Каталуния стигна до Европейския съюз. Лидерите на Европа подкрепиха испанския премиер Мариано Рахой и обявиха, че няма да се намесват във вътрешнополитическия спор.

Отложен беше въпросът дали да се прекрати преговорния процес за членство в ЕС на Турция.

Една част от страните, между които и България, са на мнение, че Турция е ключов партньор и въпреки неприемливата вътрешна политика на Анкара, отношенията трябва да бъдат запазени.

“Моето мнение е споразумението да се спазва, да не се късат преговорите, а да влияем с всички лостове, които имаме, за подобряване на отношенията”, заяви премиерът Бойко Борисов.

И макар Каталуния да не бе в официалния дневен ред, европейските лидери обърнаха специално внимание на колегата си Мариано Рахой. Той си осигури подкрепата на Брюксел за запазването на единството на Испания.  ЕС няма да влиза в ролята на посредник и е за спазването на испанската конституция.

“Институциите на Евросъюза и страните-членки бяха ясни, че няма никакъв вариант за посредничество. И не очаквам въпросът да бъде дискутиран надълго и нашироко. Той не е в списъка с теми за обсъждане”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Европейският съвет отчете успех в пресичането на основните маршрути на имигрантския поток, но призова европейските страни да дадат повече средства за фонда за подпомагане на Африка, за да се избегне оформянето на нови канали за имиграция.

Предстои европейските лидери да бъдат информирани за развитието на преговорите по Brexit. Очаква се те да констатират очевидното – че няма съществен напредък.

Кореспондент: Антоанета Николова 

НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>