И от чужбина може да се закупи осигурителен стаж за пенсия

pensioneriАко не ви достигат месеци или няколко години, за да придобиете право на пенсия, може да закупите недостигащия ви осигурителен стаж, дори и да живеете в чужбина.

За това обаче е необходимо държавата, в която живеете, да има сключен международен договор в областта на социалното осигуряване с България, разясниха за “Български новини” от Националния осигурителен институт.

В Кодекса за социално осигуряване са предвидени две възможности за закупуване на осигурителен стаж.

Едната е за времето на обучение за завършено висше и полувисше образование, а другата – до 5 години недостигащ стаж за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по общия ред.

Закупеният стаж може да се ползва само при пенсиониране, не при други осигурителни случаи. За 2013 г. сумата на осигурителните вноски за един месец закупен осигурителен стаж е 74.76 лв.

Удостоверението за “закупен недостигащ стаж” се издава от териториалното поделение на НОИ въз основа на документа за внесените осигурителни вноски.

За лицата, които живеят в друга държава, с която Република България има сключен международен договор в областта на социалното осигуряване, удостоверението се издава от Териториалното поделение на НОИ – София-град.

За придобит осигурителен стаж, за който са заплатени осигурителни вноски като “недостигащ”, правото на пенсия възниква от датата на заявлението. /newsbg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>