И мадридските офиси на Google бяха обискирани

Снимка: Архив, Ройтерс

 

 0000219929-article3

Испански власти нахлуха в офиса на Google в Мадрид като част от разследването за неизплатени данъци, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Говорител на интернет компанията обясни в изявление, че Google е спазила данъчното законодателство в Испания, „точно както го прави във всички страни, в които оперира“. От компанията обявиха още,че си сътрудничат с испанските власти за разрешаването на въпроса.

Операцията в испанката столица се извършва само месец, след като повече от 100 следователи и над 25 компютърни специалисти започнаха проверки в централата на Google в Париж. Тогава от компанията също увериха, че оказват пълно съдействие на властите за работата по случая.

Страни като Франция и Великобритания отдавна се оплакват, че редица технологични фирми генерират печалбите си в рамките на техните граници, но плащат данъчните си задължения на други места, където корпоративните данъчни ставки са много по-ниски.

По-рано тази година френското финансово министерство поиска 1,6 млрд. евро от Google за неплатени данъци. През януари компанията се съгласи да плати 130 млн. паунда, сума, определена от критиците като „смешна“, пише „Sky news”.

Европейските операции на Google са базирани в Ирландия, която има едни от най-ниските корпоративни данъчни ставки в региона.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>