Италия и Испания опитват да си върнат руските туристи

СамолетЗаради отслабналата рубла и напрежението между Запада и Русия повечето европейки държави регистрират спад на руските туристи, пише британското издание The Guardian. Сред тях са Испания и Италия, където туристите от Русия са съответно с 38% и 31% по-малко.

Властите в Андалусия предлагат някои нестандартни мерки, които да върнат руснаците, пише изданието. Например Кралското Андалусийко училище по конна езда планира да направи своето първо посещение в Москва и да покаже шоу с 13 коня на Червения площад. Ще има и още туристически панаири, представящи гастрономията на Андалусия, както и здравословния начин на живот.

Благодарение на предприетите мерки в автономната област се наблюдава известно подобрение, макар че в останалата част на страната броят на руските туристи продължава да намалява, отчита туристическият министър на областта Франсиско Хавиер Фернандес.

Повечето руски туроператори са категорични, че основната причина за помръкването на славата на европейските курорти пред руснаците е само слабата рубла. С обменен курс от 75 рубли за едно евро покупателната способност на руснаците е спаднала значително.

В Италия само през летните месеци руските туристи са с 50% по-малко, съобщават представителите на местния туристически бизнес. Освен слабата рубла, причината за по-малкия брой туристи е и напрежението между Запада и Русия заради кризата в Украйна.

Сред опитите за връщането на руснаците е изготвянето на уебсайт на италианското посолство в Русия на руски език, който разказва за възможностите, които Италия може да предложи на почиващите в страната. Предвижда се да може да се кандидатства онлайн за виза чрез сайта.

Допълнително утежнение обаче туристическият бизнес очаква и заради влизащото на 14 септември изискване всички руснаци да имат документи с биометрични данни при издаване на шенгенска виза.

През 2015 година нагласите на руснаците се сменят и топ дестинации за тази година са Турция, Египет, Черна гора, Кипър, Гърция и България. Тези държави са по-евтини от Италия или Испания, коментират от туристическата Tui и допълват, че Русия има облекчена система за издаване на визи с Гърция и Кипър.

По статията работи: Деляна Петкова / Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>