“Истинските патриоти не са тези, които се афишират, а онези, които се лишават от почивка в неделния ден, за да доведат децата си в българското училище”

11863474_10206491928889293_8691501027097554512_n“Истинските патриоти не са тези, които се афишират, а онези, които се лишават от почивка в неделния ден, за да доведат децата си в българското училище”

С Илиана Дъбова, председател на Асоциацията на българите в Тарагона, разговаря Росица Василева

Любопитно е, че доста българи не знаят за съществуването  на нашенски асоциации в Испания. Как популяризирате дейността си и как да научават за това повече българи?

Всеки, които се интересува от дейността на българските асоциации в Испания, може да намери информация – нужно е само да  я потърси. Асоциация на българите в провинция Тарагона „България“ има собствен блог – Búlgaros en Tarragona  с

адрес http://bulgarosentarragona.blogspot.com.es/,

който много лесно се намира в интернет, с която и търсачка да работим. Асоциацията има и канал в YouTube. Вписана е в списъка на Държавната агенция на българите в чужбина. Чрез профила във фейсбук информацията за дейността и проектите ни достига бързо до много хора.

Популяризирането на дейността ни се извършва не само чрез публикации, но и в рубриките „Светоглед“ и „Калейдоскоп“ на радио „Татковина“. Няколко пъти предаването „Облаче ле бяло“ на телевизия СКАТ е преодоствяло информация за дейностите Ни. Вестник „Марица“ преди две години излезе с голяма статия. РА media   престави материал за първото голямо дарение, направено на училището от децата от 6-о ОУ „Любен Каравелов“. “Diari de Tarragona” публикува материали, предстои излизането на статия във вестник “La villa”. Spainbg – порталът на българите в Испания също често публикува инфорамация за предстоящи наши събития.

Според данни най-много български емигранти по света има именно в Испания. При все това не са ли твърде много асоциациите? И това ли е формата наистина да се обединяваме за зло и за добро?  Всеизвестно е мнението, че нашенци не са от най-отзивчивите помежду си.

В САЩ, Великобритания и Гърция също живеят много българи.

Когато говорим за брой на родните асоциации, трябва да имаме предвид, че голяма част от регистрираните организации не функционират изобщо или имат спорадични дейности. Не е лесно да работи една асоциация активно. Дейността на членовете ѝ не се заплаща, всичко се прави на доброволни начала. Някои хора смятат, че с организирането на асоциация парите ще завалят, но като се сблъскат с реалността – разходите на време и  средства, телефонни разговори, пътувания, служебни такси – изоставят идеята.

Всеки, който иска да работи за българската кауза, може да го прави и без да е член на асоциация. Никой не може да спре една родолюбива дейност, стига да е законово обоснована. И в този смисъл асоциациите са регистрирани като юридически лица и  представляват българите пред съответните власти. Защо е нужна такава организация? Не можем ли да си се занимаваме с нашите дела и без асоцаиция? Зависи какво искаме да правим. Ако се съберем 20 човека да празнуваме някъде 3-ти март или Коледа, не ни е потребна. Ако желаем да помогнем на семейство в беда – също можем да го направим и без официална организация. Но ако искаме да развиваме постоянна и целенасочена дейност в полза на българите и българското, асоциацията е нужна. Тя комуникира с местните власти.

Ние, българите трудно се организираме за обща дейност. Много често при неизяснени въпроси не се обръщаме към хората, които могат да ни отговорят компетентно, а търсим информация от познати или просто предположенията, които имаме,  представяме за истини. По този начин не само не си помагаме, но и си вредим. Не бива да забравяме, че пред испанците не сме Иван, Драган, Мария или Катерина, а сме българи и представяваме българската общност.

Ако сме по-задружни и обединени, ще имаме много по-големи възможности за развиване на дейности по запазване на българката идентичност, защото е всеизвестно, че лесно се интегрираме, но и за жалост много лесно се асимилираме. При една силна българска асоциация тежестта и авторитетът ни като общност пред общинските власти ще е по-голям.

А как точно си взаимопомагате с останалите асоциации тук?

Нашата асоциация е една от малкото, които осъществяват  дейности съвместно с други български организации. Традиционни партньори са ни Асоциация за сътрудничество България – Каталуния „Свети Георги“ в Барселона и Асоциация на българите в Салоу. Със сънародниците ни от Салоу и Барселона организираме съвместни празници и чествания. На 8-ми май в Салоу ще се състои фолклорен фестивал „Завило се хоро, извило се“, който по същество е първи събор на българите в Каталуния. Когато се съберем повече българи на едно място, се променя духът на събитието, осъзнаваме, че колкото и добре да сме се интегрирали в местния живот, сме и ще си останем българи.

Разкажете повече за дейността на Тарагонската асоциация. За българското училище, за клубовете и за останалите дейности каква такса се плаща?

Асоциация на българите в провинция Тарагона „България“ (АБПТ) е създадена на 29-ти ноември 2009 г. Седалището ѝ е в град Реус.

Фолклорна група „Здравец“ съхранява и разпространява българските танци и песни. Формацията  е чест гост на каталунски мероприятия. Дейността се приема много добре от местните хора и на всяко участие предизвикваме интерес към България, което е и една от основните цели. Често изявите на фолклорната група са съпътствани от кулинарни изложби.

Клуб „Златните ръце на българката“ до момента е организарал две изложби на български ръкоделия. Испанците се впечатляват не само от красотата и самобитността на бродираните и плетени мотиви, но и от търпението и майсторството, с които са изпълнени изделията. Дамите от клуба са истински пазителки на българските традиции и дух. При недостиг на народни носии за танцовата група изработиха сукмани, престилки, кърпи и прочелници за всички участнички, както и народни ноиси за децата от неделното училище. Всички тези изделия са направени с много любов и напълно бевъзмезден труд с цел да запазим традициите и да ги предадем на децата си, за да не бъдат те като дърво без корен в приемащата ни държава.

Най-важната дейност на АБПТ е неделното училище. През настоящата учебна година в  него се обучават 30 деца на възраст от 6 до 18 години. Децата са от различни селища на провинцията. Училището работи по ПМС 334. Обучението се извършва по утвърдени от МОН учебни програми по български език и литература, история и география на България. Предлагаме две извънкласни форми – кръжок „Приложно изкуство“ и етнографско студио „От извора“. Удостоверенията за проведено обучение в съответен клас се признават в България и в другите неделни училища по света. Учениците и преподавателите на „Свети Седмочисленици” са носители на призови места от различни конкурси, организирани от СУ „Св. Климент Охридски“ и български асоциации.

Това е първото училище в чужбина, което ползва иновативния образователен софтуер  Envasion. През  миналата учебна година започна и използването на програмируема интерактивна играчка-пчела „Bee-Bot“.

В неделното школо се работи по различни проекти. Тази година усилията са съсредоточени в националния проект „Прочети ме!“ и в два други два: „Бележити българи в 100 магнита“ (съвместно с училища от България)  и „Април 1876“.

За дейността на училището подробна информация може да се намери на неговата страница http://escuelabulgara.weebly.com/  .

11390120_10205753756075434_488169388989423694_nКъм АБПТ „България“ работи и единствената българска библиотека на територията на Каталуния с над 1 200 библиотечни единици: книги, аудио- и видео дискове, албуми, енциклопедии, речници, географски и исторически карти. Фондът на библиотеката се набира от купуване на учебна литература и от дарения. Помощ при събирането на библиотечните материали през годините са ни оказвали 6-о ОУ „Любен Каравелов“ в Пазарджик, Професионална гимназия по мениджмънт и икономика в Пазарджик, Пловдивската митрополия, която освен книги ни дари и прекрасна икона на покровителите на училището, Валя Георгиева, Валентина Колева, Радка Осоярска, Джерма Сантамария, Петя Иванова, Камелия Василева. Благодарни сме им за щедростта и желанието да помогнат за съхранението на българското слово в чужбина!

Всички дейности на асоциацията са безплатни с изключение на неделното училище. Министерството на образованието подпомага неговата работа, но има и наложителни разходи, които не одобрява. Това се отнася за всяко едно училище в чужбина, независимо от държавата, в която се намира.

Предполага се, че основната задача на една нашенска асоциация би следвало да е тази да помага, да поощрява всякакви културни, спортни, социални дейности на нашенци. Как съдействате да се прочуе българският талант под формата на концерти, представяне на книги, организиране на изложби?

Асоциация ни в Тарагона е създадена с цел съхраняване на българската култура, идентичността и националните традиции на българите в Каталуния. За постигането на тази цел се организират концерти по повод празници и бележити годишнини.  Всяка година отбелязваме с подходящи изяви Коледа, 3 март и 24 май.

Предстои през месец юни да запознаем обществеността в Реус с творчеството на Христо Ботев. Ще опишем  неговия жизнен и творчески път. Ще представим някои от стиховете му в прекрасния превод на Живка Балтаджиева. През същия месец предстои и участие в изложба с български  битови предмети и носии.

По отношение на социалните дейности се стремим да помагаме според възможностите си на семейства в нужда. Няколко пъти сме организирали акции за събиране на помощи за българи в Реус и в Барселона, към които животът се е отнесъл немилостиво. В такива случаи се убеждаваме, че българите сме добри и състрадателни, готови да подкрепят нуждаещите се. Живеем в чужбина. Никога не се знае в какво положение можем да изпаднем.

Какво предстои през май в дейността ви?

На 8-ми май в Салоу ще се проведе фолкорен фестивал „Завило се хоро, извило се“ – първият по рода си в Каталуния. Ще се изявят фолклорна група „Здравец“ – Тарагона – Реус и народната певица Ирина Маринова, фолклорната формация „Гергьовден“ – Барселона, групата за народни хора „От извора“ – Льорет де мар, детската фолклорна група „Изворче“ към БНУ „Св. Седмочисленици“ Тарагона – Реус, ученици от БНУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Барселона,  групата за изпълнения на танго – Къща Аржентина в Салоу,   El grupo de habaneras Port Salou.

Ще се организира и детска работилница „Свети Георги и San Jordi“ , в която малчуганите ще изработват рози, дракончета, замъци, гривнички.

Децата от БНУ „Св. Седмочисленици“ ще направят благотворителен базар, средствата от който ще дарят на ОУ „Христо Смирненски“ в Карнобат, което преди два месеца изгоря. Гордеем се с тази инициатива на нашите възпитаници – решението за подпомагане на българското училище в беда е изцяло тяхна!

На фолклорния  фестивал „Завило се хоро, извило се“ за пръв път ще се срещнат децата от трите български училища в Каталуния. Ще танцуват, пеят и творят заедно.

Гости на фестивала ще бъдат кметът на Салоу и част от общинската администрация, общественици и политически дейци от областта.

Планирани са и други интересни дейности, с които гостите да се забавляват и да покажат уменията си. Традиционното за българските народни събори  надиграване ще се проведе в две категории: индивидулни изпълнители и двойки. Компетентно жури ще оцени  таланта на игралците. Кулинарният конкурс също ще се проведе в две категории – за хай–хубава и вкусна пита и за най-хубава и вкусна баница.

Очакваме един хубав български празник, изпълнен с много положителни емоции и настроение!

Приемам, че асоциацията ни в Тарагона е един вид оцеляване на българското. Как се борите това действително да е така, а не просто шаблон? Хората се умориха от гръмки думи и като че ли всеки се чувства отговорен единствено за оцеляването на семейството си. Ще се затрие ли духът ни извън граница тогава?

Дали ще изчезне българският дух извън пределите на родината ни, зависи от всички нас. Асоциация ни е доказала през годините, че работи всеотдайно за българската кауза. Ясно е, че за Великден ще боядисваме яйца, за Сурва година ще правим суровачки, за Баба Марта – мартеници. Това са български традиции, които сме длъжни да предадем на децата си. По какъв начин ще се случи това, решава всяка отделна асоциация. Не може да се говори за клишета в тази дейност.

Няма нужда от гръмки думи – често най-гласовитите реално не правят нищо за запазване и разпространяване на българщината. Истинските патриоти не са тези, които се афишират като такива. Едни от най- искрените са тези обикновени необикновени хора, които лишават себе си и семействата си от почивка в неделния ден, за да доведат децата си в българското училище.  Това са хора, които знаят как се брани българското. Другото е само поза и празно оправдание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>