Истинската битка на Мариано Рахой едва сега започва

0000227464-article3Снимка: архив Ройтерс

Мариано Рахой няма никакво време за губене.

След десет месеца политически застой и два последователни изборни процеса без ясен победител старият нов министър-председател на Испания се изправя пред редица икономически предизвикателства: от намаляване на едно от най-високите нива на безработица в региона до разработване на стратегия за спасяване на банките. Но това ще се случи само ако успее да получи одобрение на бюджета във враждебно настроения парламент, коментира Bloomberg.

“Това е ключово и трябва да бъде направено през следващите няколко седмици“, казва Антонио Барозо, базиран в Лондон политически анализатор в Teneo Intelligence. “При такъв фрагментиран парламент ще бъдат нужни сериозни преговори между партиите по този закон“.

Макар че безработицата в страната е спаднала до най-ниското си ниво от над шест години на фона на годишен икономически растеж от над 3%, 4,3 млн. души остават без работа, а близо 2 млн. от тях не са работили от над две години. Рахой ще трябва да измисли как да подобри публичната система за заетост и обучение, която бива подложена на критики за това, че разчита твърде много на профсъюзите, вместо на агенциите за подбор, и да осигури субсидии независимо от резултатите.

Предвид тенденциите застаряващото население да се увеличи през следващите 50 години, гарантирането на пенсионна система е следващата точка в списъка със задачи на правителството. Рахой се възползва сериозно от резервния фонд на страната, след като го наследи с рекордна висока сума в него. 61-годишният премиер залага, че създаването на работни места ще помогне да се възстанови фонда и изключи създаването на специален данък за плащането на пенсиите, но независимата организация Airef не е толкова оптимистично настроена и очаква фондът да бъде изчерпан до 2018 г.

Банките също отново са в центъра на вниманието. Четири години, след като сривът на недвижимите имоти принуди правителството да търси спасителна помощ в размер на 41 млрд. евро от европейските власти, за да спаси някои от затруднените си банки, само част от тези пари са били изплатени обратно.

Испанският спасителен фонд на банките проучва възможности за дела си в Bankia – най-големия получател на държавна помощ. Както Европейската централна банка, така и Европейската комисия миналата седмица призоваха испанското правителство да приключи с преструктурирането и приватизацията на държавните банки, за да заздрави стабилността на финансовия сектор.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>