Испанци тъпчат като сардели БГ сезонни работници

índiceИспански фермер тъпче в тесни стаи, като сардели в консерва, българските сезонни работници и не изпълнявал обещанията си за заплащане на труда им.Благоевградчанката Ева Йовева издържала само 2 седмици като берачка на ягоди в плантацията на испанеца Гарсия Фернандес в околностите на град Могер. Заминала съвсем законно чрез Агенцията по заетостта, а чорбаджията й, според нея изедник, е член на Асоциацията на работодателите в Испания. Договорът, който подписала още преди да замине, й предоставял 6 часа и половина работен ден и дневна надница 35-36 евро. Трябвало е берачките на ягоди да са настанени в отделни сгради от мъжете работници и в почивния ден, веднъж седмично, да ги возят до близкия град.

Ева и други 3 благоевградчанки били настанени в стая 5-6 кв.м с легла на 2 етажа. Между леглата имало само една тясна пътечка – нито шкаф, нито гардероб, нито стол, нито маса. В съседната стая пък били 4 румънци и жените трябвало да ползват обща баня и тоалетна с мъжете, пише “Монитор”.

Неудобствата не свършвали дотук. Нямало течаща вода в банята, а кална застояла вода се довеждала с помпа от близък водоем. След няколко дни тялото й се изранило. Вода за пиене си носели от няколко километра или си купували. За тези 2 седмици Ева е брала ягоди не повече от 3-4 часа на ден, като надницата й не надвишавала 20 евро.

На път за ягодовата плантация 2-3 пъти ги возели в багажника на джип – като чували с картофи. Мъките не свършвали дотук. Работодателят и другите испанци се държали с берачите тенденциозно грубо. Обиждали ги, крещели им за щяло и за нещяло. Една от другите благоевградчанки поназнайвала малко испански, защото и друг път е брала ягоди, но на друго място и превеждала нецензурните думи по адрес на българките. Сякаш нарочно искали да ги изгонят и да си тръгнат. Както и станало с Ева. Скоро българките подочули, че работодателите получавали за всеки осигурен и нает работник по 400 евро субсидия. Така че те били заинтересовани да има постоянно текучество сред сезонните чуждестранни работници, за да идват на тяхно място следващите.

Ева Йовева поне е доволна, че са й платили заработеното – 253 евро, толкова са били билетите за автобуса в двете посоки.

„Когато видях жена ми на автогарата в София да слиза от автобуса, не я познах веднага. Отслабнала и черна ми се видя, довърши картината съпругът на гастарбайтерката Венко. Лицето и ръцете й бяха изранени. Говорих и с други, ходили на сезонна работа в Испания. Повечето се хвалят от испанците. Съпругата ми вероятно не е извадила късмет“, казва Венко. Той останал в Благоевград, за да гледа двете им деца, имал и работа.

От Агенцията по заетостта увериха, че ще се обърнат към Асоциацията на работодателите в Испания, чийто член е въпросният работодател, за да извърши проверка по твърденията на Ева Йовева относно лошите битови условия и дискриминиращото отношение. По случая ще бъде информиран и Раймонд Сапарев – съветник по трудовите и социалните въпроси към българското посолство в Мадрид. Той ще се обърне към компетентните власти за извършване на проверка. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>