Испанците масово не плащат тол-такси

Все повече компании, които обслужват платените пътища в Испания, обявяват банкрут. В страната има 21 фирми концесионери на магистрали, пет от които вече не могат да ги обслужват. Причината е в това, че никой не желае да плаща тол-таксите.

Без дупки, с добра маркировка, но абсолютно пусти – така изглеждат голяма чат от платените пътища в Испания. АПе-42 е магситралният път, който свързва Толедо и столицата Мадрид. Пътуването по маршрута струва 7.25 евро.

Това за мнозина испанци вече е непосилна сума. Хората са склонни да обикалят с часове и да избират по-дълги маршрути, само и само да не плащат. Едва ли някой си прави сметка за разхода на гориво, но тол-таксите им се виждат безсмислени.

Това, на практика, означава смърт за всичките над 20 фирми, които стопанисват добре уредени пътища – всички, построени с европейски пари, и разбира се, открити подобаващо в присъствието на висши европейски чиновници. Данните показват, че в строежа на пътища са вложени 550 млн. евро.

Статистиката обаче е безмилостна – използването на таксуваните магистрали е намаляло с 28%. Увеличените тол-такси се посочват като основна причина за този отлив, съобщи Нова телевизия.

Икономисти обаче посочват, че ако цените за километър пробег се съобразят с понижените стандарти на живот на испанците, то от платените пътища ще има изгода.

Иначе те и компаниите, които ги стопанисват, са обречени, а това означава, че парите на европейския данъкоплатец са похарчени напразно.

profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>