Испанците искат съвсем нови партии в политиката

imagesИспанците, уморени от бюджетни съкращения и разкрития за корупция по високите етажи на властта, искат нови партии да променят сегашната политическа сцена. Това сочи социологическо проучване, публикувано в неделя и цитирано от “Ройтерс”.

От завръщането към демокрацията през 1982г. Испания е управлявана от две големи партии – социалистите и консервативната Народна партия. Но днес избирателите са толкова разочаровани от тях, че 72% смятат, че на практика те са едно и също.

Според испанците корупцията е вторият след безработицата най-важен проблем за страната. Близо 70% от участниците в анкетата на агенция “Метроскопия” са заявили, че искат да се сформират нови партии, за да имат по-голям избор, когато гласуват.

Проучването, данните от което са публикувани във в.”Ел Паис”, показват още, че обществени и политически групи, които досега са били в периферията или граждански движения, трябва да създадат политически платформи и да се състезават срещу основните партии на следващите избори през 2015г.

Такива са движения на младите недоволни, на борещите се срещу изгонването на неплатежоспособни собственици на ипотечни кредити от домовете им, на искащите реформи в образованието и здравеопазването.

Ако през 2007г. половината от испанците са смятали, че партиите се съобразяват с общественото мнение, днес така смятат едва 19% от анкетираните. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>