Испанците искат кралят да си ходи

Image_2870508_407Анкета, публикувана на днешния 76-и рожден ден на крал Хуан Карлос, показва, че 62% от испанците биха искали той да абдикира, предаде АФП.
Проучването след 1000 граждани на Испания е направено в последните дни на 2013 г. от агенция “Сигма дос” по поръчка на десноцентристкия в. “Мундо”.
Данните показват, че като цяло подкрепата за испанската монархия е паднала до 49,9% – с 12% по-малко от миналата година.

Със 17 на сто – до 62 процента, са се увеличили за година хората, които искат крал Хуан Карлос да абдикира в полза на сина си принц Фелипе (45 г.).
66 на сто от анкетираните имат добро или много добро мнение за принц Фелипе, а 56% смятат, че той може да подобри имиджа на испанската монархия, ако я оглави.
Хуан Карлос е силно уважаван за ролята му в прехода към демокрация след смъртта на диктатора ген. Франсиско Франко през 1975 г. Но куп скандали в последните години рушат имиджа на монархията. Най-негативно се отрази делото за корупция срещу Иняки Урдангарин , зет на краля и съпруг на най-малката му дъщеря Кристина.

През пролетта на 2012 г. Хуан Карлос бе принуден публично да се извини, след като стана ясно, че е хоспитализиран заради падане по време на лов на слонове в Ботсвана. Оказа се, че пътуването му е струвало твърде скъпо на изпадналата във финансова криза Испания. /Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>