Испанците за решението на крал Фелипе VI да намали заплатата си

rey-felipe-vi_560x280В Испания – белязана от кризата, медиите и хората се развълнуваха от спестовността на краля.

Преди дни Фелипе Шести обяви намерението си да намали заплатата си с една пета. Стъпката е част от усилията му да подобри образа на монархията, пострадал в последните години от управлението на баща му – крал Хуан Карлос.

Лъскавата страна на дворцовия живот. В очите на обеднелите испанци изглежда все по – малко приказна и все повече разточителна. Пенсионерът Луис, пред чиито поглед се сменя почетния караул пред двореца в Мадрид, одобрява орязването на кралската заплата, но няма излишни илюзии.

Луис Гуихаро: ”Трябва да е имал причина да го направи. Но да видим – дали това ще помогне да се оправи политическата каша в страната.”

Фелипе Шести ще получи 234 000 евро за 2015 вместо досегашните 293 000 евро годишно – толкова е получавал баща му крал Хуан Карлос, преди да абдикира.Заплатата на съпругата му Летисия е 128 000 евро или малко повече от половината от тази на монарха. Бюджетът на кралското семейство обаче остава непроменен – 7,8 милиона евро.

Хосе Пардо: “Хубаво си е намалил заплатата, но ако бюджетът на кралското семейство остава същият, тогава какво изобщо да говорим.”

Според испанската конституция, кралят сам колко да харчи Двора. Имиджът на кралското семейство в Мадрид пострада в последните години заради скандали с корупция и разкрития за Хуан Карлос, като това, че отишъл на скъпо сафари през 2012, докато всеки четвърти испанец е бил без работа.

Откакто е на престола, 47 – годишният Фелипе Шести има амбицията да наложи образа на по-скромно кралско семейство. Той забрани на членове на фамилията да работят в частия сектор и въведе етичен код за подаръците, които могат да получават.

Текст: Цветелина Йорданова            Източник БНТ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>