Испанците вече са по-богати от италианците

0000259706-article3Испанците са станали по-богати от италианците – окуражаващ признак за възстановяването на испанската икономика, но притеснителен индикатор за третата по големина икономика в еврозоната, която в момента се намира в политическа криза.

Испанският брутен вътрешен продукт на глава от населението е изпреварил този на Италия през 2017 г., показват данни на Международния валутен фонд (МВФ), публикувани по-рано тази седмица, които сравняват страните на основата на т. нар. равенство на покупателната способност.

Прогнозата на МВФ, представена от вестник Financial Times, е през следващите пет години Испания да стане по-богата от Италия със 7%. За сравнение само преди десетилетие Рим изпреварваше Мадрид с 10% по същия показател.

Лошите новини за Италия обаче не свършват дотук. Според валутния фонд очакванията са до 2023 г. някои страни от бившия Съветски блок, включително Словакия и Чехия, също да станат по-богати на база на глава от населението.

Италианската стагнация е една от основните причини за тежкото политическо разделение в страната, като избирателите вече губят надежда, че традиционните партии могат да създадат нови работни места и да стимулират растежа. На този фон последните избори в Италия от миналия месец показаха скок в подкрепата за антисистемните партии, но въпреки това никоя политическа сила не успя да спечели достатъчно гласове за самостоятелно управление, задълбочавайки политическата несигурност в страната.

Лошото представяне на Италия – и особено рискът за способността ѝ да изплаща дълга си, който е най-големият в еврозоната спрямо размера на икономиката след този на Гърция, се възприема и като един от най-големите опасности пред съюза на единната валута.

Без структурно икономическо подобрение Италия „продължава да представлява скрита заплаха за еврозоната“, заяви Ливен Ноп, икономист от банка KBC.

Фактът, че Испания задминава Италия, се дължи повече на италианските проблеми, а не на испанския икономически прогрес, който едва наскоро се ускори. Макар Мадрид да отчита по-бързи темпове на ръста от тези на Франция, Германия и Великобритания от 2015 г., нейната икономика е едва 2% по-голяма от началото на 2008 г. – по-слабо възстановяване от това във всички останали водещи европейски икономики, освен Италия.

„Последните резултати на испанската икономика са добри и окуражаващи…, но все още има какво да се направи“, заяви испанският министър на икономиката Роман Есколано пред Financial Times.

Според други данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Италия е една от няколкото големи икономики, които все още не са възвърнали своите нива отпреди кризата, като драстично застаряващото население, бавната продуктивност, тромавата бюрокрация и големия държавен дълг допринасят за по-слабото дългосрочно представяне на страната.

Според МВФ италианският ръст от 1,5% през миналата година е най-бързият от 2010 г. насам, като очакванията са темпото да се ускори през 2018 г. Изборните резултати обаче може да означават, че „смелите реформи е малко вероятно да се осъществят“ и потенциалът и прогнозите за италианския ръст „по всяка вероятност ще останат под тези на европейските ѝ връстници“, смята икономистът от компанията FocusEconomics Масимо Басети.

През 1997 г. Италия беше на 18-то място по богатство на икономиката си на глава от населението. След 10 години позицията ѝ спадна с десет места. През десетилетието да 2017 г. тя изостава с още пет позиции. До 2023 г. Италия се очаква да бъде на 27-мо място по богатство на глава от населението.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>