Испанско село свиква референдум, за да се прекръсти

zx450y250_2262970Жителите на испанското село Кастрильо Матахудиос (букв. Кастрильо убий евреите) с право на глас, които са общо 56 души, ще се произнесат на референдум на 25 май за промяната на името на населеното място, съобщи Франс прес.

“В днешно време, когато хората чуят да се говори за Кастрильо Матахудиос, се удивяват: Какво село! Там убиват евреи. Вие сте убивали евреи”, сподели кметът на селището Лоренсо Родригес, който е инициатор на референдума.

“Има жители на селото, бизнесмени, които пътуват в Израел и избягват да показват паспортите си. Това име в наши дни е неприемливо”, допълни той.

Ако жителите на селото, което се намира до северния испански град Бургос, се съгласят да променят името му, те могат да изберат между имената Мота Худиос или Мота де Худиос, като по този начин отдадат почит на еврейското наследство на своето село.

Селото е създадено през 1035 г., когато евреите, на които е отнето имуществото и които са изгонени от домовете си по други места в Испания, се укриват там, на малко хълмче (на исп. “мота”), разказва Родригес.

Те остават там до 1492 г., когато католическите крале (Изабела Кастилска и Фернандо Арагонски, бел. ред.) нареждат от Испания да бъдат прогонени всички евреи, които откажат да се покръстят. /Дневник/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>