Испанското правителство ще ревизира надолу прогнозата си за икономическия ръст

índice


Испанското правителство ще ревизира през следващата седмица надолу прогнозата си за икономическия растеж през тази година и ще поиска от Европейската комисия (ЕК) допълнително време за намаляването на бюджетния дефицит, съобщава за Ройтерс анонимен източник, близък до кабинета на Мариано Рахой.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания се очаква да се свие с 1%, а не с 0,5%, каквато беше първоначалната прогноза на управляващите в Мадрид, информира източникът на информационната агенция, като допълва, че кабинетът планира да се фокусира върху мерки за стимулиране на растежа, а не намаляване на дефицита.

Испания в момента преговаря с Еврокомисията за повече време, за да сведе дефицита в рамките на 3%, както изисква европейското законодателство. Очакванията са това да се случи до края на 2016 г., а не през 2014 г., каквато е настоящата прогноза.

Правителството в Мадрид планира да увеличи целевия бюджетен дефицит от 4,5% до 6% от БВП през тази година. „Търсим баланс и някакъв среден път. В това отношение известната свобода на действие по отношение на целите за дефицита би било добро съобщение за пазарите“, коментира източникът на информационната агенция.

Испания отчете дефицит от 6,89% от БВП през 2012 г., като в него не са включени разходите на страната около спасяването на банките. Договорената с европейските партньори на Мадрид цел беше за 6,3% бюджетен дефицит през годината.

Освен прогнозите за бюджета, испанското правителство ще изпрати в Брюксел и тригодишна програма за реформи. В нея е включен ангажимент за задълбочаване на пенсионната реформа и икономическата либерализация. Надеждите на Мадрид са това да насърчи активността и през 2014 г. икономиката да отчете ръст от около 1%. /investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>