Испанското правителство субсидира с 90 евро пътувания на българи над 55 г.

Българи на възраст над 55 години и техните придружители ще могат да почиват в морски курорти на пет испански провинции на цени с 90 евро, субсидирани от испанското правителство. България от тази есен е сред шестте страни от ЕС, чиито граждани могат да ползват програмата. Това съобщи Елиса Доменек Алковер, директор на проекта. Тя уточни, че тази отстъпка е включена в крайните цени, които се предлагат на туристите, а не се получава в допълнение или на място.

Испанското правителство създаде тази програма през 2009 година с цел да запълни курортите си през есента и пролетта, когато там няма много туристи като същевременно поддържа и работни места в съответните провинции. От началото на действието й 120 хил. туристи от 16 държави членки са успели да почиват по програмата за трите сезона.

Субсидията от испанското правителство досега беше 100 евро, но се наложи за бъде намалена заради мерките за икономии. Намален от 19 на 6 (Румъния, България, Словакия, Полша, Чехия и Литва) е и броят на страните, които могат да пътуват по този начин, поясни Елиса Алковер.

До април 2013 г. българите над 55 г. ще могат да почиват по тази програма в Майорка, Санта Еулалия дес Риу (Ибиса), Коста дел Сол (Андалусия), Мурсиа, Санта Сусана (Каталуня) и Льорет де Мар (Каталуня).

Тези почивки вече се предлагат от 1 октомври от “Аеротравел”, “Бохемия” и “Профи турс”. Превозвачи са “Уиз ер”, България ер” и “България ер чартър”. Пакетите включват пътуването заедно с трансфера от и до летището, настаняване за 8 дни в четиризвездни хотели, полупансион (понякога и обядът е включен) с включени вода и вино, занимания през деня, една безплатна полудневна екскурзия, екскурзовод на български, здравна помощ и допълнителна застраховка за пътуване. Цената е между 800 и 900 лева на човек.

По данни на Seggitur, държавната компания, която ръководи проекта, в ЕС живеят 102 млн. души на възраст между 55 и 75 години, които никога не са пътували в чужбина.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>