Испанското правителство очаква икономическият растеж да се ускори

imagesЦелта е да се постигне растеж две поредни години, с нетно създаване на работни места, пояснява икономическият министър Луис де Гиндос.

Испанското правителство очаква по-бърз ръст на икономиката през следващите две години, но за безработицата се очертава доста дълго време на спад, съобщава AФП.

Министърът на икономиката на страната Луис де Гиндос съобщи днес, че през 2014 и 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания ще се разшири с по 1,5%. Досегашната официална прогноза на правителството в Мадрид беше за ръст от до 1% през тази и 1,5% през следващата година.

Де Гиндос поясни, че актуализираната прогноза ще бъде включена в целите за растежа, дефицита и заетостта до 2017 г., които трябва да бъдат представени и пред европейските власти.

Така наречената програма за стабилност трябва да бъде одобрена от консервативното правителство на премиера Мариано Рахой на 30 април.

Испания изпадна в продължителна рецесия след спукването на имотния балон през 2008 г. Това унищожи милиони работни места и обремени икономиката със сериозни дългове.

Икономиката започна да се възстановява предпазливо и изглежда, че вече си връща доверието на инвеститорите. По-ниски разходи за финансиране на Испания в съчетание с по-високите данъчни постъпления вероятно ще позволят на Министерството на финансите да преоцени в низходяща посока нуждите си от заемни средства през годината, посочва агенцията.

“Целта е да се постигне растеж две поредни години, с нетно създаване на работни места”, коментира испанският икономически министър. /Инвестор/ По статията работи: Миглена Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>