Испанското правителство одобри бюджета „на оцеляването си“

0000275174-article3Испанското социалистическо правителство одобри проектобюджета за 2019 г., на който залага за своето оцеляване, тъй като все още му предстои да издейства одобрението на каталунските сепаратисти, без които няма мнозинство в парламента, предаде AFP, цитирана от БТА.

„Този бюджет е добър за Каталуния и следователно онези, които защитават Каталуния, би трябвало да го одобрят”, заяви пред журналисти министърката на финансите Мария Хесус Монтеро, отправяйки всъщност призив към сепаратистите.

След одобрението от Министерския съвет, проектобюджетът, предвиждащ увеличение на инвестициите в Каталуния и много социални мерки, ще влезе за обсъждане в парламента в понеделник.

За да прокара бюджета, социалистическата партия на премиера Педро Санчес има само 84 депутати в парламента от общо 350 и се нуждае на всяка цена от подкрепата на каталунските сепаратисти, които през юни гласуваха за встъпването в длъжност на кабинета.

След тежките обвинения на прокуратурата срещу техни ръководители заради опита за отделяне през 2017 година обаче те увериха, че няма да гласуват. Това би довело до падане на правителството на Санчес.
По статията работи: Бойчо Попов
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>