Испанското правителство одобри абдикацията на краля

30Одобреният от правителството текст е придружен от декларация в подкрепа на монархията и краля, като се припомня, че без неговите усилия е щял да бъде невъзможен демократичният преход след диктатурата на Франко.

Испанското правителство одобри проектозакон, позволяващ предаване на властта от крал Хуан Карлос, който вчера обяви, че абдикира в полза на престолонаследника Фелипе Шести, предаде Франс прес.

Абдикацията ще стане факт в идните седмици, след като законът бъде одобрен по спешната процедура от двете камари на парламента. Партиите, които подкрепят монархията, имат мнозинство в тях.

След това бъдещият крал ще може да положи клетва. Очаква се законът да бъде приет до 18 юни, заяви председателят на Конгреса на депутатите Хесус Мария Посада, цитиран от ДПА.

Дата за коронацията може да се насрочи само със споразумение между кралското семейство и правителството. Според съобщение на кралския дворец се очаква престолонаследникът да бъде коронясан след 3 до 6 седмици.

Одобреният от правителството текст е придружен от декларация в подкрепа на монархията и краля, като се припомня, че без неговите усилия е щял да бъде невъзможен демократичният преход след диктатурата на Франко.

Отслабен от здравословни проблеми и разтърсван от скандали, 76-годишният монарх изненада страната, като обяви оттеглянето си вчера.

Крал Хуан Карлос се възкачва на трона два дни след смъртта на Франсиско Франко и символизираше демократичния преход след 40 години война и диктатура.

Но в разтърсваната от икономическа криза страна, където подкрепата за монархията е традиционно нестабилна, започна дебат за бъдещето на короната.

Хиляди испанци излязоха на улиците снощи с искане за референдум за премахване на монархията. Икономическата криза и безработицата карат мнозина да се съмняват в институциите.

Принц Фелипе ще трябва да възстанови легитимността на монархията, но за разлика от баща му, неговата популярност не беше засегната от скандалите, отбелязва АФП.

Днес абдикиралият крал и принц Фелипе ръководиха военна церемония пред манастира Ескориал близо до Мадрид. Манастирът е една от емблемите на испанската монархия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>