Испанското население се увеличи за първи път от 2011 г.

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000242135-article3Испанското население през миналата година се е увеличило за първи път от 2011 г. на фона на завръщащите се в страната емигранти и по-малкия брой испанци, които напускат държавата си – фактори, подкрепени от започващото икономическо възстановяване, съобщи Ройтерс.

Испанското население намалява всяка година от 2011 г. насам, след като спукването на имотния балон през 2008 г. причини петгодишна рецесия, а безработицата достигна 27%, което принуди испанците да търсят работа в чужбина.

Според последните данни на испанската статистическа служба населението на Испания се е увеличило до 46,5 млн. души.

През 2016 г. над 354 хил. от емигриралите зад граница испанци са се върнали в страната, което е ръст с 22,5% спрямо миналата година и е най-високият брой от 2011 г. В същото време испанците, които са се прибрали у дома, са с над 23 хил. повече от тези, които са заминали.

Данните показват, че по-голяма част от мигрантите идват от Румъния, следвана от Мароко и Великобритания.

Прогнозите на Bank of Spain сочат, че испанската икономика ще нарасне с по-бърз темп през второто тримесечие спрямо първото, задвижвана основно от силното вътрешно търсене и увеличаващата се заетост.

Сезонната заетост е важна за испанската икономика заради засиления туристически сезон и активността в селскостопанския сектор в това време от годината. И двата сектора привличат хиляди чуждестранни работници всяка година.

Строителството, което затихна по време на икономическата криза, започва отново да се възстановява като ключов двигател и също привлича огромна работна ръка зад граница.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>