Испанското министерство на отбраната е жертва на кибератака

768x432Компютърен вирус зарази системите на испанското министерство на отбраната с цел да открадне високотехнологични военни тайни, информира “Ел Паис”, позовавайки се на източници, водещи разследването, които подозират чужда страна зад кибератаката.

Говорител на министерството на отбраната заяви, че министерството няма да коментира. “Ел Паис” съобщава, че вирусът е проникнал чрез електронната поща и за първи път е забелязан в началото на март.

Въпреки това, е имало вероятност вирусът да остане незабелязан в продължение на месеци във вътрешната система с повече от 50 000 потребители.

Въпреки че мрежата не е с класифицирана информация, медията твърди, че нейните източници са загрижени за по-мащабно заразяване към други мрежис цел достъп до информация, свързана с тайни военни технологии.

Разследването все още не е определило кой е отговорен за кибератаката, но източниците обясняват, че вирусът е твърде технически сложен, за да е от обикновени хакери.

“Зад него стои държава”, допълват те.

“Промишленият шпионаж на класифицирана информация, съхранявана от компании, които участват в програми на Министерството на отбраната, представлява заплаха от първа величина за националната сигурност”, пише в годишния доклад за националната сигурност за 2018 г.

Този документ, одобрен на 15 март от срещата на Съвета за национална сигурност, под председателството на Педро Санчес, не се позовава на кибератаката срещу отбраната, открита преди няколко дни, но предупреждава, че кибершпионажът “политически и икономически по природа …, чийто произход са някои държави и чуждестранни компании ”представлява” сериозна заплаха”.

Националният криптологичен център се сблъсква с 38 192 кибератаки през 2018 г., 57% са насочени срещу мрежите на публичната администрация. Националният институт по киберсигурност също се изправя 111 519 инцидента, от които 722 са засегнали критични стратегически оператори; мениджъри на основни услуги за обществото. През последните пет години последните са претърпели повече от 2300 нападения. Финансовият, енергийният и транспортният сектор представляват повече от половината от случаите.

Докладът се ангажира с трайно увеличаване на военните разходи в съответствие с 2% от БВП за НАТО. Той “изисква стабилна и прогресивно нарастваща рамка за финансиране, която ни позволява да възстановим капацитета … необходим за посрещане на предизвикателствата на настоящето и бъдещето”, се казва в него.

През 2018 г. разходите за отбрана възлизат на 0,93% от БВП, с три десети повече от 2017 г., но далеч от стандартите, определени от НАТО.

https://news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>