Испанското кралско семейство ще намали издръжката си с €20 хил.

Испанците ще плащат на Хуан Карлос I около 272 хил. долара годишно

Кралят на Испания Хуан Карлос I реши да намали издръжката си със 7.1%, съобщава El Pais. Решението е продиктувано от тежката икономическа ситуация в страната.

След намалението монархът ще получава годишно 272.252 хил. долара, което е с около 20 хил. евро по-малко от досегашната му заплата. Примерът на краля е последван от всички членове на семейството му.

На 11 юли стана ясно, че решението за отпускането на 30 млрд. евро финансова помощ за банките в Испания доведе до спад на курса на еврото спрямо долара. Така общата европейска валута достигна до най-ниското си ниво от последните две години.

Европа постави ултимативен срок пред испанските власти за изпълняване на необходимите реформи за справяне на кризисното положение в страната, съобщи The Guardian. Кабинетът в Мадрид трябва да изготви до края на юли двугодишен проект за структурни реформи. За да получат помощта от 100 млрд. евро испанското правителство ще трябва да съкрати разходите от държавния бюджет.

На 22 юни стана ясно, че Испания се нуждае от сума между 51 и 62 млрд. евро за рекапитализиране на своя банков сектор. Това сочат заключенията на двамата независими одитори Оливер Вайман и Роланд Бергер.

Двата доклада се различават в сумата, от която се нуждае Испания за спасяването на своите банки. Според Вайман ще бъдат нужни между 51 млрд. и 62 млрд. евро, докато Бергер цитиран по-консервативната сума – 51.8 млрд. евро. Това означава, че заключенията на одиторите са под първоначалната споменавана сума от 100 млрд. евро, която бе съгласувана по време на конферентен разговор между Испания и Еврогрупата на 9 юни.

Цялата статия на Деница Георгиева четете в LIVEBIZ.BG

livenews.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>