Испански фирми от отбранителната индустрия търсят български партньори

Снимка: МИ

 

 0000280300-article3Дванадесет от най-големите испански производители на отбранителни продукти и технологии взеха участие в  българо-испански бизнес форум. Форумът има за цел да покаже потенциала на българския отбранителен сектор, както и възможни области за бъдещо сътрудничество, съобщи Министерството на икономиката.

Според съобщението, сътрудничеството би могло да се случи в контекста на европейските инициативи за сектора като Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESKO) и Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната (EDIDP).

EDIDP бележи нов етап в ангажиментите на ЕС по отношение на отбранителната индустрия на държавите-членки, заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова.

„Програмата има за цел да създаде една по-конкурентоспособна, интегрирана и иновативна отбранително-технологична и индустриална база, която да гарантира не само по-високо ниво на автономност на ЕС, но и сигурността на европейските граждани. А не на последно място, ще допринесе за икономически растеж и заетост в целия ЕС“, подчерта тя.

Лилия Иванова изтъкна устойчивия ръст на приходите от продукти и услуги в тази област. И допълни, че технологичният капацитет на нашите традиционни производители на отбранителна продукция е добре известен, но секторът е немислим без информационните и комуникационните технологии.

„Космическото пространство създава нови възможности за научни изследвания. Можем да се гордеем, че в тази област действат иновативни български МСП“, заяви тя.

В събитието участваха и националните директори по въоръженията на България и Испания ген. Красимир Кънев и адмирал Гонзалес Гомес, както и над 25 български фирми.

Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>