Испански учени откриха тленните останки на Мигел де Сервантес в Мадрид

619871_280Испански екип учени твърдят, че са намерили тленните останки на големия писател Мигел де Сервантес близо 400 години след смъртта му, съобщи Би Би Си. Експертите смятат, че са открили костите на Сервантес, съпругата му и на други хора, за които има исторически сведения, че са погребани заедно с него, в манастира на босите тринитарианци в Мадрид. Предстои обаче отделяне и идентифициране на костите и това по всяка вероятност ще е трудна задача.

Би Би Си отбелязва, че авторът на “Дон Кихот” е погребан през 1616 г., но след това манастирската църква е била преустроена. Тленните му останки са били преместени в нова сграда в края на 17-и век и векове наред не се знаеше къде почива Мигел де Сервантес.

Екипът от 30 учени е използвал инфрачервени камери, 3D скенери и други технологии, за да намерят точното място – в скрита крипта под сградата.

През януари археолози намериха капак на ковчег с инициали MC в една ниша зад стена от постройката. Там е имало кости на възрастни хора и те съвпадали с групата, в която Сервантес е бил погребан, преди останките им да бъдат преместени в криптата.

“Останките са в лошо състояние и не позволяват индивидуалното идентифициране на Мигел де Сервантес”, казва Алмудена Гарсия Рубио. “Но сме сигурни, че сме намерили именно мястото, където е погребан Мигел де Сервантес, както показват историческите източници”, обяснява тя.

Членът от разследващия екип Луис Авиал заяви, че Сервантес ще бъде погребан повторно с пълни почести в същия манастир, след като се построи нова гробница, както е било желанието на писателя.

Орденът на босите тринитарианци е платил откупа за Сервантес, след като той е бил пленен от пирати и държан в продължение на пет години в Алжир.

Криптата ще бъде отворена за обществеността за първи път следващата година и това ще съвпадне с 400-годишнината от смъртта на Сервантес. Писателят е роден през 1547 г. в Мадрид.

Източник  Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>