Испански съд суспендира резолюцията на каталунския парламент за отделяне

0000282918-article2Снимка: архив, Reuters

Испанският конституционен съд суспендира резолюцията на каталунския регионален парламент, обявяваща начало на процес по отделяне на Каталуния от Испания, съобщи Франс прес.

Единайсетте магистрати приеха единодушно съдебно решение, в което приемат за разглеждане внесената жалба срещу този текст. Съдебното решение води до автоматично суспендиране на приетата в понеделник резолюция до разглеждането на жалбата по същество.

Решението на съда бе взето по-малко от 48 часа след приемането на документа от каталунския парламент, който обявява началото на “процес за създаване на каталунска държава под формата на република”.

Текстът на резолюцията уточнява, че парламентът на Каталуния е “суверенен” и няма да се подчини на решенията на испанския конституционен съд, който е наречен “нелегитимен” и “нямащ съответната компетентност”.

“Политическата воля на каталунското правителство е да следва заложения в резолюцията план”, заяви пред журналисти вицепремиерът на Каталуния Неус Мунте, след като стана ясно решението на конституционния съд. /БТА/

По публикацията работи: Елка Василева / Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>