Испански съд постанови да бъде върнато в България дете, което е било неправомерно задържано от майката

0000378970-article2Испански съд постанови да бъде върнато в България дете, което е било неправомерно задържано от майката. Съдът се позова на нормите на Хагската конвенция.

И след година раздяла бащата и детето вече са заедно. С част от делото се зае и българският адвокат Йорданка Бекирска, изпълнителен директор на организацията “Български адвокати за правата на човека”.

Историята е развод на родителите, при който детето остава при майката, а бащата получава право да се среща с него. Първата среща между родител и наследник обаче не се осъществява.

Още през първия уикенд на септември 2017 година, както е постановил съдът, бащата не се вижда с детето. Той веднага прави опит да намери майката в селото, в което живее, но научава, че заедно с детето е заминала в Испания.

Излъганият мъж на мига се обръща към адвокатската организация и процедурата за връщането на детето е в ход от миналата есен насам. Казусът е бил прецедент за съда в испанския град Пампола, където жената се е “укрила”.

“Имахме данни, че детето се намира в Памплона и локализирането не отне много време, въпреки че подаденият от майката адрес беше фиктивен”, обясни адвокат Бекирска пред БНР.

Издирването е било концентрирано само в Памплона. “Укриването на майката беше в голям ущърб, от прокуратурата казаха, че тя буквално се е подигравала с тях и с властта”, разказа юристът.

Правата на майката върху детето са такива, каквито са били уредени от българските правораздавателни органи при раздялата на родителите, но сега ще бъдат преразгледани.

“Много родители у нас след раздяла ползват детето като оръжие, за да си отмъстят на бившия партньор – обясни Йорданка Бекирска. – Международните стандарти категорично казват, че детето трябва да излезе от този конфликт. То трябва да се постави пред него. Интересът на детето следва да бъде запазен”.

По публикацията работи: Надежда Йосифова

ДНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>