Испански специалисти ще помагат за оценяването на Магурата

magura1В периода от 18 до 23 октомври 2015 г. на посещение у нас по покана на министъра на културата Вежди Рашидов ще бъдат г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага – директор на Национален музей и изследователски център Алтамира, Испания, както и г-жа Пилар Фатас Монфорте – заместник-директор на Национален музей и изследователски център Алтамира. Това съобщиха от Министерство на културата.

Испанските специалисти – доказани експерти по праистория и изкуството на палеолита, идват по покана на министър Рашидов за оказване на експертна помощ по отношение на оценката и състоянието на скалните рисунки в пещера Магурата във връзка с предстоящото изготвяне на номинация за включване на скалните рисунки в Списъка на световното културно и природно наследство.

Пещерата Алтамира край гр. Сантандер, Испания, е своеобразна “картинна галерия” от времето на палеолита и дори е обявена за “Сикстинската капела на праисторическото изкуство”, тъй като в нея са открити рисунки на бизони, мечки и други животни, които датират от около 15 000 години. От 1985 г. пещерата Алтамира е включена в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, към нея функционират и национален музей и изследователски център.

На 19 октомври 2015 г. директорът и заместник-директорът на Национален музей и изследователски център Алтамира г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага и г-жа Пилар Фатас Монфорте ще посетят прочутата ни пещера Магурата, намираща се до село Рабиша, северозападно от Белоградчик, и ще разгледат и оценят състоянието на нейните уникални и загадъчни скални рисунки отпреди повече от 7 хилядолетия с изобразени сакрални и ловни сцени, заради които тя отговаря на всички изисквания, за да бъде номинирана и одобрена за включване в представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Гостите от Испания ще бъдат придружавани от доц. д-р Стефанка Иванова – археолог– проучвател на пещера Магурата, Веселина Йончева – изкуствовед от Националния институт за недвижимо културно наследство, както и от Биляна Михайлова, старши експерт – археолог от Министерството на културата.

Програмата на посещението на испанските експерти включва и среща в община Белоградчик с Росен Младенов, и.д. кмет на Белоградчик, както и с Валери Димитров – и.д. областен управител, област Видин, с Фионера Филипова – директор на Регионален исторически музей – Видин, и Михаил Михайлов – директор на Исторически музей – Белоградчик. Освен Магурата, г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага и г-жа Пилар Фатас Монфорте ще посетят и Белоградчишката крепост, Историческия музей в града, както и други забележителности в Белоградчик и региона.

На 21 октомври 2015 г. испанските гости ще посетят Националния исторически музей и ще проведат среща с проф. Божидар Димитров, директор на музея. Те ще посетят и Боянската църква – обект, вписан в Листата на световното наследство. Същия ден испанските експерти по праистория ще имат работна среща в Националния институт за недвижимо културно наследство в София с неговия директор – арх. Даниела Джуркова, както и с експерти на института, с цел запознаване с работата на НИНКН и с наличната документация за пещера Магурата. Ще бъдат обсъдени и необходими стъпки и действия от страна на института за евентуално допълване на документацията, прецизиране на граници и предписания за опазване на обекта.

На 22 октомври т. г. испанските експерти ще разгледат музейната експозиция на Националния археологически институт с музей при БАН и ще се срещнат със специалисти по праистория от НАИМ. Те ще имат и специална среща в Министерството на културата със заместник-министър доц. д-р Бони Петрунова, с г-жа Мария Донска, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, както и с експерти от Министерството на културата за обсъждане на по-нататъшни стъпки по процедурата за изготвянето на номинацията на пещера Магурата със скалните рисунки за вписване в Листата на световното наследство.

 

Редактор: Евгения Гигова / Актуално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>